Putnici koji dolaze avionom iz Velike Britanije u SAD moraće da imaju negativan test na virus koronu prije polaska, saopštio je Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti, /CDC/.

Vijest o novom soju virusa korona u Velikoj Britaniji, za koji se smatra da je zarazniji od do sada poznate vrste, dovela je do toga da mnoge zemlje zatvore svoje granice za putnike iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Novo pravilo stupiće na snagu u ponedjeljak, 28. decembra, a test neće moći biti stariji od 72 časa pred polazak iz Velike Britanije.

“Dodatni uslov testiranja učvrstiće našu zaštitu američke javnosti, radi poboljšanja zdravlja i bezbjednosti, kao i obezbjeđivanja odgovornog međunarodnog putovanja”, ističe se u saopštenju CDC-a.

SAD su u martu obustavile dolaske stranaca koji su bili u Velikoj Britaniji u periodu od dvije sedmice prije putovanja u Ameriku, a pojedini avio-prevoznici već su se saglasili u vezi sa obaveznim negativnim testom pred polazak iz Ujedinjenog Kraljevstva, piše AFP.

Vlade članica EU počele su da ublažavaju zabranu putovanja iz Velike Britanije. Države su pozvane da ponovo otvore granice, uz obavezan test pri dolasku.