Američka vlada najavila je danas seriju finansijskih sankcija protiv Rusije i protjerivanje deset ruskih diplomata, kao odgovor na sajber napade i rusko miješanje u predsjedničke izbore u SAD 2020. godine.

Predsjednik SAD Džozef Bajden potpisao je ukaz kojim će biti moguće ponovo kazniti Rusiju ukoliko “nastavi ili favorizuje svoje akcije” koje dovode do međunarodne destabilizacije, navodi se u saopštenju Bijele kuće.

Američko Ministarstvo finansija zabraniće američkim finansijskim institucijama direktnu kupovinu duga koji će Rusija izdati posle 14. juna ove godine.

Takođe se uvode sankcije protiv šest ruskih tehnoloških kompanija optuženih za podršku sajber aktivnostima ruske obavještajne službe.

Uvode se sankcije i protiv 32 osobe i entiteta optuženih da su u ime ruske vlade pokušali da utiču na predsjedničke izbore održane u novembru prošle godine.

U partnerstvu sa Evropskom unijom, Kanadom, Velikom Britanijom i Australijom, SAD uvode sankcije protiv osam osoba i entiteta povezanih sa “kontinuiranom okupacijom i represijom na Krimu”.

Ranije je otkriveno da su se hakeri, za koje se sumnja da su povezani s Rusijom, infiltrirali u kompjuterske sisteme nekoliko saveznih agencija, uključujući Ministarstvo financija SAD-a, Ministarstvo trgovine i Ministarstvo pravosuđa.

Hakeri su u decembru 2020. godine probili u softver SolarWinds, koji se koristi za upravljanje informatičkim mrežama velikih poduzeća ili administracije i njihov nadzor.

Američka administracija tada je poručila kako smatra Rusiju odgovornom za ovaj napad.

Američki dužnosnici tvrdili su, iako za to nisu izneseni dokazi, da je ruski predsjednik Vladimir Putin ovlastio ruske agente za provođenje operacija kako bi pomogao ponovnom izboru bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Protjerivanje diplomata i sankcije smatraju se prvim odgovorom SAD-a Kremlju zbog pokušaja napada povezanog sa SolarWindsom.

Prošlog mjeseca SAD je najavio sankcije nekim birokratima najvišeg i srednjeg nivoa i državnim institucijama Rusije zbog trovanja i hapšenja opozicionog čelnika Alekseja Navaljnog.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da će Moskva sigurno odgovoriti na ove sankcije i da je to neizbježno. Isti izvor navodi da je Rusija pozvala na “težak razgovor” američkog ambasadora u Moskvi.