Broj Amerikanaca koji su podnijeli zahtjev za naknadu za nezaposlene smanjen je prošle sedmice na 730.000, što je suprotno očekivanjima tržišta, saopćilo je Ministarstvo rada Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Iz Ministarstva rada naveli su da je u sedmici zaključno s 20. februarom broj osoba koje su prvi put podnijele zahtjev za naknadu manji za 111.000 u odnosu na prethodnu.

Stručnjaci su očekivali da će broj zahtjeva za naknadu biti na nivou od oko 838.000.

Uprkos padu, analitičari smatraju će broj zahtjeva za naknadu za nezaposlene ostati na visokom nivou zbog mjera uvedenih u borbi protiv koronavirusa i nedostatka finansijske podrške.

Prije izbijanja pandemije koronavirusa u SAD-u u martu prošle godine, prosječan sedmični broj zahtjeva za nezaposlenost kretao se oko 225.000.

Američka ekonomija je u četvrtom kvartalu 2020. godine ostvarila rast od 4,1 posto.

Ministarstvo trgovine SAD-a objavilo je podatke o bruto domaćem proizvodu (BDP) te zemlje za period oktobar-decembar 2020. godine. Prema najnovijim podacima, američki BDP povećao se za 4,1 posto na godišnjem nivou u četvrtom kvartalu prošle godine, dok su stručnjaci očekivali rast od 4,2 posto.

Američka ekonomija je u prvom kvartalu prošle godine zabilježila pad od pet posto zbog strogih mjera uvedenih u borbi protiv pandemije koronavirusa.

U drugom kvartalu je na godišnjem nivou zabilježila rekordan pad od 31,4 posto, da bi američka ekonomija u trećem kvartalu nakon ublažavanja mjera protiv pandemije porasla za 33,4 posto.

Američka ekonomija je na nivou 2020. godine pala za 3,5 posto, što je najlošije još od 1946. Ekonomija te zemlje je u 2019. godini ostvarila rast od 2,2 posto.