Američki predsednik Donald Tramp (Trump) nominovao je Ejmi Koni Beret (Amy Connie Beret) za sudiju Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih Država.

Tramp se nada da će mu izgledi da bude ponovo izabran na predsjedničkim izborima 3. novembra porasti ako Senat Kongresa SAD-a potvrdi nominaciju konzervativne sudije Beret za mjesto u Vrhovnom sudu.

Objavljujući u Bijeloj kući odluku o nominaciji, Tramp je za Beret rekao da je “žena postignuća bez premca” i “jedan od najbriljantnijih i najtalentovanijih pravnih umova” u SAD. Dodao je da je “izuzetno kvalifikovana” za funkciju sudije Vrhovnog suda, navodi AP.

“Ulozi za našu zemlju su izuzetno visoki, presude Vrhovnog suda narednih godina odlučiće o opstanku Drugog amandmana na Ustav SAD-a, koji garantuje pravo na nošenje oružja, o našim vjerskim slobodama, javnoj bezbjednosti”, kazao je Tramp.

Beret, koja je prisustvovala ceremoniji sa suprugom i sedmoro dece, od kojih su dvoje usvojili iz karipske države Haiti, izjavila je da je “zaista počastvovana” ukazanim povJerenjem.

Funkcija sudije Vrhovnog suda SAD-a je doživotna. Ako Beret uđe u Vrhovni sud, razlika u korist konzervativaca biće šest prema tri.

Tramp ju je 2017. godine postavio za sudiju Apelacionog suda, za područje saveznih država Ilinois, Indijana i Viskonsin.

Tramp i njegovi politički saveznici nadaju se da bi izbor Beret u Vrhovni sud mogao da im donese i važne glasove katolika u Pensilvaniji, jednoj od ključnih država na predstojećim izborima koju kandidat demokrata Džozef Bajden (Joseph Robinette Biden) pokušava da osvoji, navodi AP.

Odbor Senata za pravosuđe imaće od 12. do 15. oktobra saslušanja u procesu potvrđivanja kandidature Ejmi Koni Beret od tri neimenovana izvora, javlja AP.

Odluka Trampa da nominuje novu sudiju Vrhovnog suda svega pet nedelja uoči predsjedničkih izbora odmah je dovela do žestoke debate demokrata i republikanaca.

Republikanski senatori žele da potvrde izbor Beret prije predsjedničkih izbora, kako bi učvrstili konzervativnu većinu u najvišem sudu zemlje. Demokrate navode da proces nominacije treba odložiti dok ne bude poznat pobednik predstojećih predsjedničkih izbora.

Predsednički kandidat Demokratske stranke, bivši potpredsednik SAD Džozef Bajden, odmah poslije nominacije Beret ponovio je stav da kandidata za Vrhovni sud treba da imenuje pobednik izbora 3. novembra, kada će Amerikanci birati i 35 od 100 senatora.

“Senat ne bi trebalo da popuni upražnjeno mesto dok američki narod ne izabere narednog predsednika i Kongres”, kazao je Bajden.

Republikanci imaju 53 od 100 senatora, a dve senatorke te stranke, Lisa Murkovski sa Aljaske i Suzan Kolins iz Mejna, najavile su da će se usprotiviti popunjavanju upražnjenog mesta sudije Vrhovnog suda pre predsjedničkih izbora.

Medjutim, njima bi morala da se pridruže još dva senatora republikanaca da bi demokrate mogle da blokiraju izbor Beret. Trenutno izgleda da su preostali republikanci jedinstveni u želji da nominacija Beret bude potvrdjena, navodi Glas Amerike.

Demokrate ističu, da bi republikanci sada trebalo da se drže istog stava kao pre četiri godine i da odlože popunjavanje mesta u Vrhovnom sudu za period nakon predsjedničkih izbora.

Republikanci navode da je situacija 2016. bila drugačija jer je vlast bila podeljena, pošto je jedna stranka imala predsjednika SAD-a, a druga većinu u Senatu. Republikanci danas imaju kontrolu i nad Bijelom kućom i nad Senatom.

Izbor Beret u Vrhovni sud mogao bi da usija i debatu o abortusu, koja oštro deli Amerikance gotovo pola vijeka.

Beret je u prošlosti kritikovala tu presudu, ali je 2017. godine, tokom procesa potvrđivanja za sudiju Apelacionog suda, izjavila da bi ranije odluke Vrhovnog suda smatrala obavezujućim presedanom.

Demokrate su se protivile njenom izboru i 2017. godine, izražavajući zabrinutost zbog uloge koju religija ima u njenom životu.Ako Senat potvrdi njen izbor, Beret će biti šesti sudija Vrhovnog suda postavljen u vreme republikanske administracije i treći sudija kog je predložio Tramp.

Nekoliko sati prije nego što je Tramp predložio Beret za sudiju Vrhovnog suda, hiljade njegovih pristalica ispunile su park Nešenel mol (National Mall) u centru Vašingtona radi molitve i izražavanja podrške predsjedniku.