Savezne vlasti obavijestile su savezne države Sjedinjenih Država da treba da se pripreme za distribuiranje vakcine protiv koronavirusa do 1. novembra.

Taj vremenski rok izazvao je zabrinutost među zdravstvenim stručnjacima od “oktobarskog iznenađenja”, odnosno odobrenja vakcine iz političkih, a ne naučnih razloga, uoči predsjedničkih izbora u novembru, navodi agencija AP.

Direktor američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Robert Redfield rekao je u pismu upućenom guvernerima američkih saveznih država da će one u skorijoj budućnosti dobiti prijave za dozvolu za distribuiranje vakcina.

Redfield je zatražio od vlada saveznih država da pripreme uslove za distribuiranje vakcina i budu spremni do 1. novembra. Pismo u koje je agencija AP imala uvid datirano je 27. avgusta.

Redfield je rekao za Yahoo Finance da se zvaničnici pripremaju za nešto što on očekuje da će biti realnost, a to je da će jedna ili više vakcina biti dostupna u Sjedinjenim Državama u novembru ili decembru.

Iako je nekoliko vakcina u fazi kliničkih proba, nije sigurno da će jedna od njih biti zaista efikasna i bezbjedna, ali vlasti se već sada pripremaju za moguću distribuciju da bi dobili na vremenu, navodi agencija France press.

Popredsjednik Udruženja državnih i teritorijalnih zdravstvenih zvaničika rekao je da CDC nudi “agresivan alli potreban raspored”, ali da se agencije javnog zdravlja mobilizuju za pripremu detaljnih planova.

Nekoliko stručnjaka za vakcine i javno zdravlje ukazali su da su posljednje faze proba eksperimentalnih vakcina još u toku i da su, u najboljem slučaju, tek na pola puta tog procesa. Vakcine se daju u dvije doze s po mjesec dana razmaka.

Nekoliko stručnjaka izjavilo je za AP da ne razumiju kako može biti odgovarajućih podataka o tome da li vakcine djeluju i da li su bezbjedne do 1. novembra.

“Biti spreman je razumno. Skraćivanje probe faze 3 prije nego što se dobiju potrebne informacije – nije”, rekao je doktor Paol Ofit, stručnjak za imunizaciju u Dječjoj bolnici u Philadelphiji, koji je takođe u savjetodavnom odboru za vakcine američke Agencije za hranu i lijekove (FDA).

Stručnjak za infektivne bolesti Uniiverziteta Minnesota Michael Osterholm zabrinut je da ne bude “oktobarsko iznenađenje” sa vakcinom koja se brzo uvodi uoči novembarskih predsjedničkih ibora.

“Zajednica za javno zdravlje želi bezbjednu i efikasnu vakcinu, kao i svako drugi. Ali, podaci moraju biti jasni da je vakcina efikasna i da je bezbjedna”, rekao je Osterholm.

Pojedine američke države navele su da rade na narednim koracima dok još čekaju detalje od CDC-ija.

Sekretar za ljudske resurse države New Mexico David Scrase rekao je da se ta država sprema da daje vakcine za koronavirus ograničeno od novembra za radnike u zdravstvu i korisnike domova za stare ili za njegu.

Vakcina za širu javnost se planira za januar.