Administracija predsjednika Donalda Trumpa uvest će danas sankcije protiv izvršne direktorice Hong Konga Carrie Lam i drugih kineskih zvaničnika, prenosi Bloomberg, izražavajući nezadovoljstvo Sjedinjenih Država zbog nedavnog uvođenja novog zakona u Hong Kongu.

Napetosti između Sjedinjenih Država i Kine svakodnevno rastu, a kinesko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je u petak da se odlučno protivi izvršnim odredbama kojim je Trump u petak najavio da će zabraniti američke transakcije s kineskim vlasnicima aplikacija WeChat i TikTok.

Prije nekoliko sedmica, Nacionalni narodni kongres Kine usvojio je Zakon o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu, poluautonomnoj kineskoj teritoriji.

Zakon o nacionalnoj sigurnosti sadrži zabranu aktivnosti koje imaju za cilj rušenje centralne kineske vlade, pozivanje na pobunu, izdaju države, terorizam i aktivnosti koje su prijetnja po nacionalnu sigurnost.

Stupio je na snagu bez potrebe za odobrenjem lokalnog parlamenta Hong Konga.

Taj zakon, kojem se suprostavljaju opozicija iz Hong Konga i zapadne zemlje, omogućava procesuiranje novinara, privrednika te aktivista koji se predstavljaju kao “izdajnici države”.