U Sjedinjenim Državama se za nedjelju dana na biro za zapošljavanje prijavilo više od 2,98 miliona ljudi, saopštilo je Ministarstvo za rad Sjedinjenih Država i ocijenilo da je to znak da pandemija koronavirusa i dalje utiče na nezaposlenost.

Prethodne nedjelje bez posla je ostalo 2,475 miliona ljudi, ali je to ipak pad u odnosu na tri sedmice ranije kada se na biro za zapošljavanje prijavilo 3,171 miliona ljudi.

U Sjedinjenim Državama je od polovine marta kada su naglo prekinute privredne aktivnosti zbog uvedenih mjera zaštite od širenje koronavirusa, bez posla ostalo gotovo 36,5 miliona ljudi.

U toj zemlji je tokom aprila ukinuto 20,5 miliona radnih mjesta, što se do sada nije nikad dogodilo u tako kratkom vremenskom periodu.

Stopa nezaposlenosti je porasla na 14,7 posto, što je najviši nivo u posljednjih 80 godina u Sjedinjenim Državama. Prije izbijanja epidemije u februaru je nivo nezaposlenosti bio 3,5 posto, najniži u posljednjih 50 godina.

Američki ministar finansija Stiv Mnučin izrazio je solidarnost sa preduzećima i radnicima.

“Činimo sve da obnovimo privredu i mislim da ćemo je obnoviti”, rekao je Mnučin za Fox News.

Prema njegovim riječima, američka vlada će polako otvarati privredu.

“To nije iznenađujuće. Kad se bukvalno zatvori privreda, stvara se masovna nezaposlenost. Kad pokrenemo ekonomiju, stvorićemo i radna mesta”, rekao je Mnučin.