Dvije i pol godine od održanih Općih izbora Vlada Federacije Bosne i Hercegovine još nije formirana.

I dalje je ta tema u centru politike, što građani uglavnom i ne primjećuju, jer je stanje nepromijenjeno loše.

Dok Dragan Čović najprije traži Izborni zakon BiH, Bakir Izetbegović je došao do novih načina kako do cilja.

SDA polako gubi ministre u Federalnoj vladi. Nakon smrti Salke Bukvarevića i odlaska Elvire Dilberović na veleposlaničku poziciju, izgubili su i Aljošu Čamparu.

Novi bi mogli biti imenovani u novom sazivu Vlade, ali ona se ne formira, jer nema dovoljno glasova. Ipak, Bakir Izetbegović ima rješenje.

BAKIR IZETBEGOVIĆ, predsjednik SDA (Magazin Mreža FTV-a)

Onda ćemo morati rekonstruirati ovu sadašnju Vladu, prije svega dopuniti dva nedostajuća ministarstva, za boračka pitanja i za obrazovanje. Dakle dvije pozicije koje je SDA imala.

Ideja je došla nakon što je SDA izgubila potporu svojih birača, što su nedvosmisleno pokazali Lokalni izbori, ali i utjecaj u Federalnoj vladi.

No, pitanje je koliko je ona realna, ili zakonita. U svakom slučaju ideja je pokrenula brojne reakcije, a najglasnije bile su one oporbene.

ANER ŽULJEVIĆ, zastupnik u Domu naroda PFBiH (SDP)

Mi se nadamo da Izetbegović neće krenuti neustavnim putem. Nije moguće rekonstruisati Vladu koja je u tehničkom mandatu. Očekujemo od izbornih pobjednika da tisuću dana nakon izbora implementiraju izvršnu vlast u punom kapacitetu.

Iz HDZ-a, koji je crvenu liniju za izmjene Izbornog zakona podvukao do lipnja i do tog dogovora zaustavio formiranje Vlade, za Izetbegovićev plan kažu da neće proći.

MARINKO ČAVARA, predsjednik Federacije BiH (HDZ BiH)

Parcijalno, onako Kako SDA uvijek nastoji riješiti samo ono što njih interesira, mislim da ovaj put neće ići.

Dok se postavlja pitanje može li SDA uopće zakonski imenovati nove ministre, Čavara smatra kako postoje veći problemi koje traže rješenje, a SDA ih blokira.

MARINKO ČAVARA, predsjednik Federacije BiH (HDZ BiH)

Mi prvenstveno trebamo riješiti presude ustavnih sudova, imenovati ravnatelja FUP-a, vratiti FTV u zakonito funkcioniranje, namjensku industriju učiniti transparentnom i niz drugih problema gdje SDA blokira procese.

Prema svemu sudeći, bez pritiska Međunarodne zajednice kompromis je nemoguć, samo je pitanje – što čeka.

ANER ŽULJEVIĆ, zastupnik u Domu naroda PFBiH (SDP)

Očekujemo od Međunarodne zajednice da prije svega vrati pregovore u instituije, da uključe sve predstavnike parlamentarnih stranaka i da nama ne rade Frankenstein rješenja.

Dok HDZ i SDA optužuju jedna drugu za blokade reformi, izmjena Izbornog zakona i uspostave Federalne vlasti, oporba anemično promatra i čeka rješenje u Parlamentu.

Rokovi su zacrtani, ali malo je onih koji vjeruju kako će domaći čelnici naći rješenje.