Šahovski klub “Trebinje” i Šahovska akademija “Anatolij Karpov” potpisali su ugovor o saradnji, koji će omogućiti trebinjskom klubu stručnu i naučnu pomoć u radu sa djecom šahistima. Šahovski klub “Trebinje” je prvi koji je potpisao ugovor sa ovom prestižnom akademijom, čiji je vlasnik višestruki prvak svijeta Anatolij Karpov.

Anatolij Karpov, vlasnik Šahovske akademije i Radenko Drašković predsjednik Šahovskog kluba “Trebinje, potpisali su ugovor o saradnji. Ovaj ugovor donijeće dosta toga trebinjskim mladim šahistima. Prema Karpovovim riječima, plan rada njegove akademije usaglašen je sa instrukcijama Evropske unije.

“Danas potpisujemo ugovor Šahovske akademije Karpov i dužan sam da kažem da je to program koji je preporučio Evropski parlament, 2011. su donijeli tu za šahiste istorijsku odluku”, kazao je Anatolij Karpov, vlasnik Šahovske akademije “Anatolij Karpov”.

Potpisivanjem ovog ugovora stvoreni su uslovi za sistemski razvoj šaha od najmlađih do najstarijih. Ovim potpisom, pogotovo mladim šahistima, biće omogućeno igranje raznih međunarodnih turnira.

“Smisao potpisivanja ovog ugovora da se sačini opšti razvojni program šaha i to je obaveza izvršioca, odnosno Međunarodnog šahovskog obrazovanja koji ćeda daju stručne usluge svog trenera čiji je zadatak da prenese elemente razvojnog programa i da da podršku, prije svega, šahovskih trenera i djece”, izjavio je predsjednik Šahovskog kluba “Trebinje” Radenko Drašković.

Ujedno će i Šahovska akademija “Anatolij Karpov”, kako je navedeno u Ugovoru, imati zadatak da da podršku Trebinjcima u organizaciji šahovskih turnira, kao što su razna klupska takmičenja i međunarodni turniri. Šah je izuzetno rasprostanjen u Rusiji, a već je uveden u škole i vrtiće.

Šahovski klub “Trebinje” je prvi koji je potpisao Ugovor o saradnji sa Šahovskom akademijom “Anatolij Karpov” u Bosni i Hercegovini, a drugi na području bivše Jugoslavije. Prvi je Šahovski klub “Valjevo”. Ovo je veoma značajan Ugovor koji će doprinijeti još jačem razvoju šaha u istočnoj Hercegovini.