Patrijarh srpski Irinej sahranjen je danas u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu. Kovčeg sa tijelom patrijarha Irineja prenijeli su u kriptu Gardisti Vojske Srbije.

Prethodno je mitropolit dabrobosanski Hrizostom u Hramu Svetog Save služio zaupokojenu liturgiju i opijelo blaženopočivšem patrijarhu. Sasluživali su mu arhijereji i sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve (SPC) i gosti iz drugih pomjesnih pravoslavnih crkava.

Mitropolit Hrizostom je pozvao vjernike da se mole, da isprate blaženopočivšeg Irineja onako kako dolikuje.

Opijelu su prisustvovali i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik. Oni su jutros u Hramu Svetog Save na Vračaru, odali počast kod odra preminulog srpskog patrijarha.

Vučić: Irinej obnovio duh zajedništva naroda

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je ljubav bila osnov vjere patrijarha Irineja koji je obnovio duh jedinstva i zajedništva srpskog naroda, a Srbiju i Republiku Srpsku nije odvajao jednu od druge.

“Zahvaljujući njegovom angažmanu, molbama i molitvama, nije bilo zađevica, sukoba među Srbima istočno i zapadno od Drine. Čuvali smo i brinuli jedni o drugima kao nikada u svojoj istoriji i pritom nikoga od drugih naroda ne ugrožavajući”, rekao je Vučić.

On je istakao da je patrijarh Irinej preminuo sa brigom za sudbinu srpskog naroda u Crnoj Gori, te da “nije prihvatao podjelu ljudi po Avnojevskim šavovima, iako je poštovao svaku od tako priznatih novostvorenih država”.

Mitropolit Hrizostom: Patrijarh Irinej bio dostojan učitelja patrijarha Pavla

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom rekao je da je blaženopočivši patrijarh srpski Irinej ostao nepokolebljivi stub svetosavske Crkve i da je njegova smrt veliki gubitak za Srpsku pravoslavnu crkvu i srpski narod. On je rekao da se blaženopočivši patrijarh pokazao da je bio dostojan svog prethodnika, blaženopočivšeg patrijarha Pavla.

Mitropolit Hrizostom je istakao da je patrijarh Irinej punih deset godina predvodio Crkvu i svoj narod mudro, tiho i strpljivo, svojom dobrotom i gospodskom odmjerenošću svjedočio ljubav Božiju.

“Davno je krenuo putem koji ga je vodio i doveo do samog carstva Božijeg. Putovao je teškim i trnovitim putem kroz burna i smutna vremna naše prošlosti, ali i sadašnjosti, ali se nikada nije predavao”, istakao je mitropolit Hrizostom.

Mitropolit je naglasio da je smrt patrijarha sve zatekla, ali je pozvao da se ne tuguje i ne gubi nada.

“Neka naša prirodna tuga zbog rastanka preraste u radost zbog susreta sa Gospodom i susretom sa srpskim svetiteljima… I pored velikog isukušenja ne dopustimo da tuga savlada srca naša”, rekao je mitropolit.

Starješina Sabornog hrama Svetog arhangela Mihaila u Beogradu, protojerej-stavrofror Petar Lukić, rekao je da je smrt još više približila patrijarha Isusu Hristu.

“Naš patrijarh se na svom životnom putu bogatio vrlinama”, rekao je Lukić i dodao da patrijarha blagost nije napuštala, čak i kada je znao da uputi kritiku činio je to pažljivo.

Dodik: Patrijarh Irinej imao ljubav za sve nas i rado je dolazio u RS

Predsjedavajući Predsjedištva BiH Milorad Dodik rekao je da je blaženopočivši patrijarh Irinej rado dolazio u Republiku Srpsku koja je bila njegov dom, jednako kao i Srbija.

“Patrijarh je imao ljubav za sve nas i rado je dolazio. Dolazio je kod svojih. Republika Srpska je bila njegova kuća jednako kao i Srbija”, rekao je Dodik u besjedi pored odra patrijarha Irineja.

On je istakao da su srpski narod sabirali dolasci patrijarha, a da ih je danas sabrao njegov odlazak.

“Imao je tu snagu i moć da nas sabere i drži zajedno… Republika Srpska u posljednjih 11 godina nije ni plakala ni veselila se, a da sa nama nije bio patrijarh Irinej. Bio je pastir svih nas”, rekao je Dodik.

Radio je tiho, odlazi isto tako, naveo je Dodik i dodao da je patrijarhova blaga narav bila samo paravan, jer je bio odlučan čovjek koji nikad nije ustuknuo.

“Bio je cijenjen u cijelom pravoslavnom svijetu… Imao je mjeru u svemu”, rekao je Dodik.

Sveti arhijerejski Sinod obavijestio je ranije sveštenstvo, monaštvo i narod da će se tokom molitvenog ispraćaja patrijarha Irineja, SPC striktno pridržavati mjera koje su zbog teške epidemiološke situacije u Srbiji propisali nadležni državni organi.

Iz tog razloga, obezbijeđen je direktan prenos na prvom programu Radio-televizije Srbije, a Sinod je pozvao sveštenstvo i vjernike da se mole za pokoj duše patrijarha.

Na ulasku u Hram su pripadnici garde Vojske Srbije. Veliki broj vjernika pali svijeće u maloj crkvi posvećenoj Svetom Savi, pored Hrama. Ispred samog Hrama takođe je prisutan veliki broj vjernika, a postavljena su i dva video-bima na kojima je prenos liturgije.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve preminuo je prekjuče u Beogradu od posljedica zaraze koronavirusom.

Sinod je donio odluku da patrijaraške dužnosti preuzima Sinod, kojim će do izbora novog patrijarha predsjedavati Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Za administratora upražnjene Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke Sinod je izabrao episkopa šumadijskog Jovana.

Zbog upokojenja patrijarha srpskog u Srbiji i Republici Srpskoj od petka, 20. novembra, proglašena je trodnevna žalost. Zastave su spuštene na pola koplja, a na Patrijaršiji se nalazi crna zastava. Danas je Dan žalosti i na području Brčko distrikta. Odluku o proglašenju Dana žalosti donio je gradonačelnik Brčkog Siniša Milić, 20. novembra. Dan žalosti obilježava se obaveznim isticanjem zastave BiH na pola koplja na zgradi Vlade i institucijama Brčko distrikta. Na dan žalosti ne mogu se održavati javne priredbe, a radio i TV stanice registrovane u Brčkom dužne su da svoj program prilagode Danu žalosti, saopšteno je iz kabineta gradonačelnika Brčko distrikta.