Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić reagovao je na nastavak diskriminacije u obrazovnom procesu u RS, kako on kaže, kao i na nastavak negiranja bosanskog jezika.

Salkić je kazao da vlasti u RS bez ikakve sankcije i ozbiljnih posljedica provode sistemsku diskriminaciju u obrazovnom procesu ovog entiteta nad bošnjačkom djecom, te pokazuje kakav je odnos međunarodne zajednice prema poštivanju ljudskih prava i sloboda u ovom entitetu.

Podsjetio je da Evropska konvencija o ljudskim pravima i slobodama predviđa da svako ima neotuđivo pravo da svoj jezik naziva onako kako hoće i da ga slobodno koristi bez bilo kakve diskriminacije.

Isto to, naveo je, predviđaju i ustavi u Bosni i Hercegovini, ali i zakoni koji tretiraju oblast obrazovanja.

“Ustav entiteta jasno definiše pravo konstitutivnim narodima da svoj jezik nazovu onako kako to oni žele. To proizilazi iz ustavne definicije jezik srpskog naroda, jezik bošnjačkog naroda i jezik hrvatskog naroda. Vlasti u ovom entitetu, kršeći Ustav i provodeći diskriminaciju, Srbima i Hrvatima dozvoljavaju da svoj jezik oslove onako kako osjećaju i žele dok samo Bošnjacima nameću ime jezika i ne priznaju ustavno pravo da ga nazovu onako kao to oni žele. “

Salkić je kazao da Bosna i Hercegovina, kao i njene institucije, nisu u situaciji da obezbijede provođenje Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama na cijeloj svojoj teritoriji upravo zbog blokada, uređenja zemlje i Ustava koji je nametnut upravo od te međunarodne zajednice.

“Trenutnim uređenjem Bosne i Hercegovine i Ustavom ove zemlje nagrađeni su oni koji su zagovarali podjelu ove zemlje, oni koji su osuđeni za najteže ratne zločine uključujuči i genocid nad bosanskim muslimanima Bošnjacima počinjen od strane vojske i policije bosanskih Srba. Oni koji danas veličaju osuđene ratne zločince dodjeljuju im odlikovanja, negiraju genocid, negiraju državu Bosnu i Hercegovinu imaju institucionalnu mogućnost da ponovo progone Bošnjake iz ovog dijela Bosne i Hercegovine, koji se nepravedno zove samo po jednom narodu, uskraćujući im pravo na obrazovanje, na zapošljavanje, a time i na život i ostanak u ovom dijelu naše domovine”, pojasnio je Salkić.

Pozvao je predstavnike međunarodne zajednice, prije svega OHR, OSCE, Evropsku komisiju, prijateljske ambasade, državne organe, da ovo spriječe, da konačno privole, prisile ili šta već učine prema vlastima u ovom entitetu da prekinu sistemsku diskriminaciju Bošnjaka i da, kako on kaže, obrazovni proces depravoslaviziraju i učine ga jednako dostupnim za sve učenike.

“Svi oni koji su danas u situaciji da djeluju ukoliko šute i ne poduzimaju ono što bi trebali, biće suodgovorni za posljedice koje će nastupiti u narednom periodu u ovom dijelu Bosne i Hercegovine”, dodao je Salkić.