Rusija je jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera BiH i jedan od najvećih investitora u bosanskohecegovačkoj ekonomiji, izjavio je gostujući u “BHT1 uživo” Željko Samardžija, ambasador BiH u Rusiji.

“Spoljnotrgovinski promet 2019. godine bio je 328,5 miliona KM i tada je zabilježen trend rasta”, rekao je Samardžija, te dodao da, iako je pandemija koronavirusa negativno uticala na ekonomiju, u prvih osam mjeseci ove godine, spoljnotrgovinska razmjena dvije zemlje iznosila je 166,5 miliona.

Prema njegovim riječima, sveukupna robna razmjena do kraja godine neće vjerovatno dostići prošlogodišnji nivo, ali su razlozi, kako je rekao, opravdani.

“Nema komunikacije, nema putovanja, ljudi se ne susreću”, rekao je on.

Samardžija je naglasio da u velike investicione projekte u BiH ulaze velike ruske kompanije, te da se mora intezivirati rad međudržavne komisije koja daje glavne smjernice za ekonomsku saradnju.

“Posljednji put se međudržavna komisija sastala 2019. godine u prošlom sazivu Savjeta ministara BiH”, rekao je Samardžija.

Kako je rekao, BiH je mala zemlja koja sve što proizvede može prodati ruskom tržištu, ali mi moramo pokazati određenu dozu odgovornosti.

“Ne možemo se vraćati na ono što smo radili prije nekoliko godina, kad smo izvozili jabuke koje smo uvozili, odnosno reizvozili, to su stvari koje su nama donijele veliku štetu”, istakao je Samardžija.

Naglasio je da je takvim potezima, povjerenje Rusije u BiH poljuljano, te da moramo učiniti dodatne napore kako bi poradili na kvalitetu.

Bosnu i Hercegovinu sutra je trebalo da posjeti ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, o čemu je takođe bilo riječi u intervjuu, ali je u toku razgovora stigla informacija da se posjeta odgađa jer se Lavrov nalazi u samoizolaciji.