Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić kazo je da CineSchool digitalna platforma pomaže učenicima i nastavnicima da lakše realizuju nastavu iz oblasti filma, s nadom da će proširiti zanimanje za film i van okvira nastavnog plana i programa, najavljujući početak realizacije tog projekta.

Ministar Avdić je naglasio da je CineSchool projekt koji je pokrenulo udruženje Obala Art Centar 2018. godine s ciljem da učenike osnovnih škola Kantona Sarajevo educira o filmu kao umjetničkoj formi.

Naglasio je da je nastavnim planom predviđeno nekoliko časova na kojima se uči o filmu, ali je izrazio nadu da će broj biti povećan, budući da je platforma predviđena za nastavni proces i u toku pandemije.

Voditeljica projekta Asja Krsmanović predstavila je program ističući da je Obala Art Centar aktivno radi na svojoj misiji promocije umjetničkog filma u zajednici i unapređenju filmske pismenosti.

Podsjetila je da je projekt pokrenuti prije tri godine u okviru kojeg je približno 3.000 učenika osmih i devetih razreda u 16 škola Kantona Sarajevo prisustvovalo 26 oglednih časova u okviru kojih su prikazali četiri bosanskohercegovačka filma, te ih analizirali uz stručno vodstvo filmskih profesionalaca.

“Kreirali smo ovu platformu kao pomoć učenicima i nastavnicima da lakše realizuju nastavu iz oblasti filma, s nadom da će proširiti svoje zanimanje za film i van okvira nastavnog plana i programa”, kazala je.

Iako prvenstveno namijenjena učenicima osmih i devetih razreda osnovnih škola, dodala je, platforma je dostupna za korištenje svim osobama koje žele naučiti osnovne pojmove koji se tiču filmske umjetnosti.