Lideri zemalja Evropske unije (EU) okupili su se u Briselu na dvodnevnom samitu na kojem će razgovarati o budžetu EU, pandemiji COVID-19 i drugim globalnim pitanjima.

Visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Evropske komisije Josep Borrell prije početka sastanka kazao je da će se na dnevnom redu naći i pitanja kao što su transatlantske veze i odnosi s Turskom.

“Vijeće za vanjske poslove razmotrilo je najnovije događaje i ne možemo pružiti pozitivnu ocjenu o Turskoj”, rekao je Borrell.

Jedno od pitanja koje će se sigurno naći za stolom će biti i Brexit, a očekuje se da će predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen upoznati lidere o dosadašnjim pregovorima s Velikom Britanijom o budućim odnosima.

”Spremni smo omogućiti pristup jedinstvenom tržištu našim britanskim prijateljima. To je najveće pojedinačno tržište na svijetu. Ali, uslovi moraju biti pošteni. Moraju biti pošteni prema našim radnicima i prema našim kompanijama”, istakla je Von der Leyen.

Izrazila je nadu da će konačnu odluku u okviru pregovora s Londonom donijeti u nedjelju.

Mađarski premijer Viktor Orban kazao je da će pregovori o budžetu EU biti jedno od važnijih pitanja na dnevnom redu.

“Blizu smo postizanja konsenzusa”, kratko je prokomentarisao.

Evropski samit koji okuplja lidere zemalja članica EU održat će se 10. i 11. decembra.