Na lokalnim izborima, kada je u pitanju Republika Srpska (RS), samo je 11 žena kandidatkinja za gradonačelnička i načelnička mjesta.

To je manje od 10 posto svih kandidata.

Mnoge od njih kažu da je poseban izazov kako uskladiti velike obveze koje sa sobom nosi posao načelnika općine koji često zahtijeva i prekovremene sate i rad vikendom, s obiteljskim obavezama.

Snežana Ružičić, sadašnja načelnica i kandidatkinja za načelnicu Jezera iz SNSD-a, kaže da se žena mora tri puta više dokazivati od muškaraca na istoj poziciji da bi njeni rezultati bili priznati.

Kaže da je jedan od razloga što je manje žena u politici i to što u većini općinskih odbora stranaka sjede muškarci, pa je veliki izazov za žene kako da se nametnu.
Dodaje da je u njenom slučaju sretna okolnost što je ujedno i predsjednica lokalne organizacije svoje stranke, pa s te strane nije imala problema da dobije kandidaturu.

“Ženama je jako teško da dođu u poziciju da se pokažu, a kada dobiju šansu, onda lako dokažu da mogu. Dokaz za to je da mi imamo predsjednicu Republike ženu i mnogo ministrica koje su uradile sjajan posao i pokazale što mogu i znaju”, kaže Ružičić.

Ističe da žene imaju brojne prednosti da uspješno vode općine i druge razine vlasti.

“Žene su sigurno senzibilnije. Činjenica da na političkoj sceni nastupaju kao majke i kćerke pokazuje više senzibiliteta za potrebe društva. Muškarci su manje dosljedni, a žene su više istrajne i odlučne da završe projekte za koje se odluče da rade”, kaže ona. Što se tiče njenih planova, ističe da će nastojati da u novom mandatu općini vrati neke nadležnosti, posebno u dijelu onog što pripada proračunu.

Diana Čekić, kandidatkinja za načelnicu Kostajnice iz PDP-a, također kaže da je za žene izazov spojiti obveze u obitelji i u politici.

“Ni ja nisam ušla mlada u politiku, ušla sam s četrdesetak godina. Ključna je bila podrška obitelji, jer da bi se žena bavila politikom, mora imati podršku obitelji, koja mora shvatiti da je to dodatan napor. U mom slučaju, ušla sam u politiku jer mi je bilo dosta priča da se netko drugi bori za moje interese i interese zajednice iz koje ja dolazim”, kaže ona.

Ostatak teksta čitajte na stranicama Nezavisnih novina.