Završna manifestacija u okviru realizacije projekta sanacije dijela Spomen-parka Vraca, koji se realizira kroz partnerstvo općina Istočno Novo Sarajevo i Novo Sarajevo, održana je danas na platou kod tvrđave. Manifestaciji su prisustvovali i učenici iz osnovih škola “Grbavica” i “Sveti Sava”.

Sanacija dijela Spomen-parka Vraca dio je projekta Vijeća Europe za jačanje međusobnog povjerenja između podijeljenih općina. Ovaj projekt su realizirali općina Novo Sarajevo i općina Istočno Novo Sarajevo.

“Činjenica da na ovom prostoru se čuva spomen na 9091 ubijenog Sarajliju u toku obrane od fašizma u Drugom svjetskom ratu govori da mi zaista zajednički imamo izuzetno veliku moralnu obavezu da ovaj kompleks sačuvamo za generacije koje dolaze”, kaže načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo.

“Mislim da je ovo izvanredan primjer saradnje dvije lokalne zajednice u dva entiteta i da postoji ispred nas mnoštvo projekata koje treba zajednickii da radimo i zajednicki da realizujemo. Mislim da Sarajevo i Istočno Sarajevo zbog svoje blizine i međusoben povezanosti zaista zaslzuju da lokalni nivoi vlasti ali i svi ostali sarađuju”, mišljenja je načelnik Opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić.

Spomen-park Vraca je zaštićeni spomenik kulture i nacionalni je spomenik kulture, zbog svojih kulturno-povijesnih, edukativnih i umjetničkih vrijednosti. Obnova parka traje više od 7 godina zbog nedostatka financijske potpore.

“Jedan višeznačno vrijedan objekat koji je bio u funkciji sve do rata ovog zadnjeg, 1992.-1995. Nažalost, nakon rata prošlo je niz godina dok se nije pristupilo aktivnostima koje su značile obnovu, rehabilitaciju ovog spomenika”, smatra Munib Buljina iz Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo.

Tokom manifestacije organiziran je obilazak Memorijalnog kompleksa uz osvrt na realizirane aktivnosti na čišćenju i uređenju dijela parkovske površine, te kratko predavanje đacima o vrijednosti značaja Spomen-parka Vraca.