Španski premijer Pedro Sančez odbacio je mogućnost referenduma o nezavisnosti Katalonije u obraćanju donjem domu parlamenta, sedam dana nakon što je pomilovao separatističke lidere koji su organizovali neodobreni plebiscit.

“Neće biti referenduma o samoopredjeljenju, osim ako ti koji to podržavaju ne uspiju da ubijede tri petine parlamenta da izmjene Ustav i glasaju. Mogu da vam kažem da Socijalistička partija nikad neće prihvatiti taj ishod”, rekao je Sančez.

Sančez je podsjetio da devet katalonskih političatra nisu osuđeni na zatvor zbog svojih ideala, već kršenja zakona, dodajući da pomilovanje ne dovodi u pitanje ili preispituje odluku suda.

Premijer je ponovo odbacio zahtjeve Katalonije za nezavisnost, ali je istakao druga područja u kojima su strane postigle dogovor, među njima povećanje investicija u privredi. Sančez je rekao da, ako se dijalog nastavi, jedna od posljedica biće reforma Ustava.

Prošle sedmice, španska Vlada pomilovala je devet katalonskih političara osuđenih zbog učešća u i organizacije referenduma o nezavisnosti 2017. godine.

Oni su oslobođeni 23. juna, ali neće moći da se kandiduju za državne funkcije.