Sutkinja Opštinskog suda u Sarajevu Sanela Gorušanovic Butigan izabrana je jednoglasno tajnim glasanjem sa 13 glasova ZA, za novu potpredsjednicu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, nakon što je dosadašnjoj potpredsjednici Ružici Jukić istekao mandat.

Inače, Gorušanović Butigan je bila jedini kandidat za ovu poziciju.

Novoizabrana potpredsjednica VSTV-a se izjašnjava kao Hrvatica i uz predsjednika Milana Tegeltiju, koji se izjašnjava kao Srbin, te Jadranku Lokmić Misirača, koja je Bošnjakinja, zadovoljena je i nacionalna struktura čelnika VSTV-a.

Sudije i tužioci mogu sarađivati sa Istražnom komisijom, ali bez detalja o pojedinačnim predmetima

Članovi VSTV-a osvrnuli su se na poziv Istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH, koja je im je uputila poziv da sudjeluju u njenom radu.

Usvojen je zaključak kojim je sudijama i tužiocima dozvoljeno da Predstavničkom domu dostave podatke za koje procjene da ne ugrožavaju i narušavaju rad i nezavisnost pravosuđa ali bez govora o pojedinačnim predmetima.

Sudije i tužioci koji se, ipak, odazovu na ispitivanje u Istražnu komisiju dužni su se ograditi od odgovora na pitanja o sudskim i disciplinskim postupcima.

Na redovnog dvodnevnoj sjednici pred članovima će se naći i informacija o realizovanim zaključcima sa sjednice koja je održana 3. i 4. juna, kao i informacija predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije.

Biće riječi i o rezultatima rada sudova u prošloj godini.

Na današnjoj sjednici planirana je i analiza radnih procesa evidentiranja troškova krivičnog postupka sa preporukama Kancelarije za reviziju BiH, kao i informacija o tonskom snimanju svih radnji, odnosno ročišta u toku krivičnog postupka od sudova.

Vijeće bi danas trebalo da se odredi i o odluci o formiranju Radne grupe za unapređenje integriteta i odgovornosti nosilaca pravosudnih funkcija, koju će im predstaviti Odjeljenje za pravna pitanja ove ustanove.

Članovi VSTV-a trebalo bi da raspravljaju i o izvještaju koji se odnosi na predmete visokog nivoa korupcije i organizovanog kriminala, a riječ je o trećem ciklusu izvještavanja sa presjekom na 31. decembar prošle godine.

Drugog dana zasjedanja, trebalo bi da budu imenovani glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini i njegov zamjenik, tužilac Republičkog tužilaštva Republike Srpske i sudija Okružnog suda u Bijeljini.

VSTV bi trebalo da imenuje i sudiju Vrhovnog suda Federacije BiH i predsjednika Opštinskog suda u Orašju, kao i sudiju Osnovnog suda Brčko distrikta.