Srpsko prosvjetno i kulturno društvo Prosvjeta, Gradski odbor Mostar u suradnji sa Srpskim pjevačkim i kulturnim društvom Gusle tradicionalno održavaju Šantićeve večeri poezije.

Unatoč epidemiološkom stadnju, odlučeno je da se manifestacija održi jer se kroz proteklo stoljeće održavala i u težim okolnostima.

SANJA BJELICA ŠAGOVNOVIĆ, SPKD „Prosvjeta“, Mostar

„Šantićeve večeri poezije otvorit ćemo izložbom pod nazivom „Nemanjići i rađanje kraljevstva“ autora Petra Đinovića. Za ovu izložbu smo se odlučili zato što je i sam Šantić mnogo pisao o Nemanjićima i u muzičko-poetskom dijelu večeri upravo ćemo čuti te pjesme“.

Ove godine manifestacija traje sedam  dana a za to će vrijeme osim pjesništva, biti predstavljene knjige, izložbe te predstave.

Bit će održano i predavanje o Značaju Alekse Šantića i srpske književnosti a bit će dodjeljena i Prosvjetina stipendija „Vladimir Ćorović“.

Posljednje večeri bit će održana izložba dokumentarne građe „Mostarski književni krug“ autora Zlatka Serdarevića.

ZLATKO SERDAREVIĆ, SPKD „Prosvjeta“, Mostar               

„Ova izložba ima za cilj da pokaže da su kasnije u kulturnoj istoriji Grada Mostara javljali slični pokreti kao što je pokret Kalajdžića i njegova čuvena izdavačka djelatnost, zatim Mutavelića prije ovoga rata. Oni su se svi bazirali na toj tradiciji koju su upravo ovi književnici stvorili u svoje vrijeme a čelno mjesto pripada Aleksi Šantiću“.

I ove će godine Šantićeve večeri poezije imati večer izvan Mostara, preciznije u Nevesinju pod nazivom „Nevesinje – Šantićeva druga kuća“.