Saradnja Bosne i Hercegovine i Saudijskog fonda za razvoj je veoma dobra i ona se manifestuje kroz portfolio trenutno finansiranih projekata u vrijednosti od 75 miliona dolara.

Ovo je istaknuto na sastanku zamjenika ministra finansija i trezora BiH Hazima Rančića s delegacijom Saudijskog fonda za razvoj koju je predvodio Abdullah M. Alromeih.

Spomenuti su i neki od realizovanih projekata koji su od velike važnosti za stanovništvo Bosne i Hercegovine, kao što su projekti obnove stambenih jedinica za raseljena lica, te projekti značajni za razvoj infrastrukture u mnogim opštinama, obrazovanja, zdravstva.

Također, razgovarano je o Memorandumu o razumijevanju za Projekat izgradnje istraživačkog instituta na Univerzitetu Sarajevska škola za znanost i tehnologiju koji još uvjek nije realizovan.

Rančić je upoznao delagaciju Saudijskog fonda za razvoj o zakonskim procedurama za realizaciju tog projekta i naglasio kako će Ministarstvo finansija i trezora BiH uskladiti sve zakonske obaveze koje su u nadležnosti ministarstva kako bi došlo do njegovog zaključivanja i implementacije.

Izrazio je nadu da će nadležne institucije donijeti adekvatne odluke u pravcu aktiviranja projekata, te zahvalio Saudijskom fondu za razvoj na dosadašnjim ulaganjima i zaželio da nastavi ulagati u razvoj Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.