Osmi internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest biće otvoren danas u Sarajevu. Za Festival je selektovano pet predstava iz Bosne i Hercegovine i regiona, a učesnici će imati priliku za kreativni razvoj kroz niz radionica.

Poseban značaj radionicama daje činjenica da će Juventafest, koji je prošle godine postao dio pokreta za inkluziju mladih s poteškoćama u razvoju, i ove godine poželjeti dobrodošlicu srednjoškolcima iz Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju i srednjoškolcima iz Udruženja „Život sa Down sindromom“.

Tako će grupa učesnika Juventafesta, slaveći stvaralačku energiju, kreativnost i različitost, vođena glumicom Alisom Čajić-Drmać, kroz radionicu „Mašta može svašta“ oživjeti masku od gipsa, udahnuti joj karakter i prevazići svu okrutnost koja danas vlada svijetom.

„Radionica plesa“ čiji će program predstavljati fuziju savremenog plesa i fizičkog teatra, povjerena je glumici i nekadašnjoj ritmičkoj gimnastičarki Amili Terzimehić. Kako ističe mentorica, cilj radionice je pomjeranje vlastitih granica, oslobađanje tijela i ono najvrjednije – druženje i razvijanje prijateljstava kroz grupni rad.

Profesorica i pjevačica Negra Čičić će kroz radionicu „Pusti muzici da te vodi“ pokazati kako probuditi svoje tijelo.

Radionicu „Osnove animacije“ vodit će Filip Eldan, glumac i lutkar iz Varaždina, čiji je cilj mlade upoznati s različitim lutkarskim tehnikama (teatar sjena, UV teatar, teatar objekata, odnos glumca i lutke) te njihovom primjenom u dramskoj igri.

I ove godine pod vodstvom dramatugrinje i selektorice 8. Juventafesta Emine Omerović bit će održana radionica za profesore, voditelje dramskih sekcija u srednjim školama. Cilj radionice „Skice za ideju“ je ovladavanje novim dramsko-pedagoškim tehnikama kroz međusobno razmjenjivanje iskustva u radu sa srednjoškolcima, saopšteno je iz Udruženja „Medija-Art“.

Juventafest će trajati do 13. septembra.