Na Svjetski dan zaštite prirode, večeras će na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu biti upriličena dodjela nagrada za dobitnike foto-takmičenja za mlade “Ljepota zaštićene prirode BiH”, koju organizuju USAID Turizam, WWF Adria-svjetska organizacija za zaštitu prirode i Program Ujedinjenih nacija za zaštitu okoliša/životne sredine (UNEP).

“Svi zajedno treba da podignemo svijest o ulozi zaštićenih područja u Bosni i Hercegovini, kao i unapređenju kvaliteta života građana i građanki, a posebno lokalnih zajednica u okruženju parkova”, ističu organizatori.

Dobitnike nagrada izabrao je žiri u sastavu: Veronika Vlašić, Vladimir Tadić i Adnan Bubalo.

Foto-takmičenje prilika je za mlade da predstave ljepote zaštićene prirode Bosne i Hercegovine te, istovremeno, poticaj da što više vremena provode u prirodi i postanu ambasadori zaštićenih područja u svojoj regiji, ali i onih područja koja još nisu zaštićena.

Glas mladih važan je dio boljeg upravljanja zaštićenim područjima i organizatori na ovaj način žele da pokrenu vršnjake, građane i donosioce odluka da svakodnevno rade na očuvanju, konzervaciji i zaštiti prirode.