Finalno takmičenje u programiranju za šest najuspješnijih škola iz Sarajeva, Mostara i Velike Kladuše, biće održano danas u Sarajevu na Internacionalnom Burch univerzitetu.

Centar za promociju civilnog društva (CPCD) već šestu godinu zaredom organizuje najveću edukativnu akciju u Bosni i Hercegovini “Čas kodiranja”, koja se inače provodi širom svijeta.

Interes za tu akciju u BiH tokom 2019. godine je nadmašio sva očekivanja – učestvovalo je preko 40.000 djece i mladih iz 45 opština u BiH.

Prvi krug takmičenja je održan u okviru najveće akcije učenja u svijetu “Čas kodiranja” koje je implementirana u sedmici edukacije o informatičkim tehnologijma od 9. do 15. decembra 2019. Nakon održanih 393 edukativna događaja u 150 škola, Centar za promociju civilnog društva je organizovao online takmičenje koje je najuspješnim školama donijelo dodatne bodove da se plasiraju kao tri najuspješnije škole u kategoriji osnovnih škola, ili srednjih škola.

Program počinje u 13.00 časova uvodnim obraćanjima organizatora i sponzora, nakon čega će direktor Microsofta održati motivacijski govor na temu „Put uspjeha u IT sektoru u BiH“ i time otvoriti događaj. Od 14.00 časova počinje takmičenje za osnovne i srednje škole, a u 16.30 je ceremonija proglašenja pobjednika i dodjela nagrada, najavljeno je iz CPCD-a.

CPCD je generalni zastupnik akcije “Čas kodiranja” u BiH, ali njena realizacija ne bi bila moguća bez partnera koji od 2014. godine podržavaju akciju a oni su Microsoft BiH, BH Telecom, Internacionalni Burch Univerzitet, Vijeće mladih FBiH, Američki korneri u BiH i ministarstva obrazovanja u BiH.

Centar za promociju civilnog društva od 2014. godine implementira globalnu akciju kodiranja – Hour of Code. “Čas kodiranja” je jednočasovni uvod u računarstvo, osmišljen za demistifikaciju kodiranja i kao dokaz da svako može naučiti osnove programiranja, perspektivnog i vrlo traženog profesionalnog poziva.