U Sarajevu je sve manje parkova, šetališta i zelenih površina. To je posljedica urbanizacije koja negativno utiče na klimu i zdravlje građana.

“Sve su zauzeli sa zgradama – velikim ovim neboderima, insan ne može da diše više od toga. Sve što je bilo zelenila, zauzeše”, ovako jedna naša sugrađanka opisuje raspoloženje velikog broja građana.

Glavni grad Bosne i Hercegovine užurbano gubi zelene površine zbog urbanizacije. Većina investitora ulaže u gradnju objekata, te je sve manje parkova i prirodnih prostora za odmor i rekreaciju.

ANES PODIĆ, Udruženje građana “Eko akcija”

“Zelenih površina je sve manje i manje. Omjer zelenih površina po broju stanovnika – po tome smo jedan od najgorih gradova u Europi.”

MUFID GARIBIJA, arhitekt

“Ta džungla, betonska, koja raste u velikim gradovima svjetskim, polako, u tom malom Sarajevu je počela rasti i ona je nezaustavljiva.”

Posljedice ovakve urbanizacije su i ekološke i zdravstvene naravi. Stručnjaci smatraju da bi prikladni arhitektonski planovi bili rješenje ovoga problema.

MUFID GARIBIJA, arhitekt

“Treba probati spašavati ono što se može spasiti, da se ti zračni koridori uspostave, da se visina zgrada smanji da bi iskoristili vjetar i njegovo provjetravanje.”

ANES PODIĆ, Udruženje građana “Eko akcija”

“Grad je mjesto gdje ljudi žive i tako se treba grad i planirati. Da imamo infrastrukturu građani bi začas pratili; da imamo biciklističkih staza, da imamo više parkova.”

Ovog problema svjesni su i građani.

“Mislim da fali ovih zelenih površina, pošto previše prostora zauzimaju zgrade.”
“Evo, na Vilsonovom šetalištu imamo ovaj jedan mali dio koji je i za pješake i bicikliste i skuteraše i za automobile.”
“Ovo je apsolutno poznato, da gradovi bez zelenila ne znače ništa.”

Nedostatak zelenih površina kao prostora za odmor i rekreaciju svakako jeste problem, ali su alarmantnije posljedice koje taj nedostatak ostavlja po ekologiju i zdravlje stanovništva. Stručnjaci upozoravaju da, ukoliko se nešto konkretno ne poduzme po pitanju urbanizacije, uskoro ćemo se suočiti s neizbježnim problemom, odnosno prirodnim katastrofama kao što je, primjerice, zagađen zrak.