Drugi po redu Sarajevo Innovation Summit održava se u Sarajevu u organizaciji Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Radi se o najvećem regionalnom događaju iz oblasti inovacija, kazala je danas pred početak konferencije dekanesa EFSA Jasmina Selimović, dodajući da su ove godine među ostalim ugostili niz eminentnih stručnjaka iz Švedske koja je, po svim pokazateljima, peta zemlja u svijetu kada je riječ o inovacijama.

“U razvijenim zemljama inovacije su generator rasta i 50 odsto rasta GDP-a je po osnovu inovacija. BiH nažalost izdvaja samo 0,3 odsto u istraživanje i razvoj, a sasvim je sigurno da su inovacije široko polje gdje imamo visok potencijal rasta. Ovakvim događajima nastojimo doprinijeti da se stvori jedna struktuirana platforma i okvir iz kojeg će se moći generisati znanje i napraviti platforma za transfer tog znanja, odnosno kasnije i za primjenu”, navela je Selimović.

Prema njenim riječima, u BiH postoje tehnološki parkovi i poslovni inkubatori, ali nedostaje sistemska podrška za njihov razvoj.

Ambasadorka Švedske u BiH Johana Stromkvist je podsjetila da je Švedska zemlja koja je svojim inovacijama mnogo doprinijela promjenama u životu ljudi, a među njima su celzijusov termometar, dinamit, kuglični ležajevi, a pored toga milioni srca danas kucaju zahvaljujući švedskom izumu pejsmejkera.

“Uspjeli smo se transformisati od male siromašne poljoprivredne nacije u industrijsko društvo koje je danas poznato po digitalizaciji u mnogim sektorima. To se nije dogodilo slučajno, nego zahvaljujući jakoj volji, izgradnji kapaciteta i spremnosti na promjene”, naglasila je Stromkvist, dodajući da Švedska i danas prednjači u svijetu kada je riječ o inovacijama.

Pored tradicije u inventivnosti, kako je dodala, u Švedskoj čvrsto vjeruju u pojedince koji prave iskorak u savremenom svijetu. Bliska saradnja između istraživačkih instituta, te privatnog i javnog sektora, naglasila je ambasadorka, ključni je faktor kako bi se stvorili čvrsti temelji na kojima se razvijaju velike kompanije u Švedskoj.

“Pokretanja od ideje do inovacije zahtijeva učenje, saradnju, društvo se mora graditi na otvorenosti, transperentnosti i hrabrosti da se stalno postavljaju pitanja o onome što se dešava. Zato je Švedska prihvatila poziv da podrži Samit inovacija kako bi doprinijeli razvoju kreativnih i talentovanih ljudi”, kazala je Stromkvist.

Kada je riječ o ulaganju u istraživanje i razvoj evropski prosjek je dva odsto GDP-a, kazala je idejni tvorac i direktorica Samita inovacija Amila Pilav Velić.

“Međutim, ono što je još važnije za inovativnost jedne ekonomije jesu adekvatna ulaganja i privatnog sektora, pored onog koji vrše javne institucije. U tom smislu bitan je rast poslovnog sektora kako bi naše kompanije bile konkurentne na međunarodnom tržištu. Generalno, moramo raditi na promicanju inventivnosti poslovnog sektora koji će razvijati nove proizvode, tehnologije, a ne da se isključivo bavi nekom vrstom autsorsinga”, navela je Pilav Velić.

Ovo je najveći događaj u oblasti inovacija na području BiH.

Ove godine govoriće se o značaju inovacija i potrebi za razvojem eko-sistema za inovacije.

Foto: Arijana Misimović/BHRT

Triple helix je nova paradigma ekonomskog osnaživanja. Saradnja između obrazovnog, poslovnog te javnog sektora postaje imperativ održivog ekonomskog razvoja.

Ovogodišnji Samit okuplja najznačajnije stručnjake u Evropi u oblasti inovacija, među kojima je troje bh porijekla.

BiH je jedina zemlja koja nema fond za inovacije, instituciju koja se bavi inovacijama niti eko sistem za inovacije.