Mentalno zdravlje, ljudska prava i oporavak’ naziv je konferencije koja će biti održana danas u okviru tradicionalnog obilježavanja 10. oktobra, Svjetskog dana mentalnog zdravlja.

Tim povodom u “Jutru za sve” BHRT-a gostovala je ombudsmenka za ljudska prava BiH Jasminka Džumhur:

Kako je , saopćeno iz Asocijacije XY, na Konferenciji, biće zvanično pokrenut besplatni e-trening Svjetske zdravstvene organizacije o mentalnom zdravlju i ljudskim pravima – Quality Rights.

Jasminka Džumhur, ombudsman za ljudska prava BiH, rekla je, između ostalog, da je održavanje e-treninga veoma bitno :

Uvijek postoji mogućnost da kao profesionalac odgovorite na zahtjeve lokalne zajednice. Dobro je da se profesionalci skupljaju i da razmijene iskustva. Nekada pojedinci kroz svoj rad urade stvari na različit način. Ova vrsta edukacije ima cilj i da se profesionalna zajednica održi na okupu”.

Prevod ovog e-treninga i podrška učesnicima omogućeni su u sklopu Projekta mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini koji podržava Vlada Švicarske a implementira Asocijacija XY u partnerstvu sa Federalnim ministarstvom zdravstva i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Ovaj trening je namijenjen osobama sa iskustvom mentalnih poteškoća, donosiocima odluka, zdravstvenim ili socijalnim radnicima/cama, članovima porodice ili zajednice sa ciljem sticanja znanja i vještina u unapređenju ljudskih prava kao i suzbijanju stigme, zlostavljanja i prisile koji su često iskustva osoba s mentalnim, psihosocijalnim, intelektualnim i kognitivnim poteškoćama.

Medijima će se obratiti Ombudsmenka za ljudska prava Bosne i Hercegovine, Jasminka Džumhur, Goran Čerkez iz Federalnog ministarstva zdravstva i Milan Latinović iz Ministarstva zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske, direktorica za saradnju Ambasade Švicarske u BiH, Barbara D=E4twyler Scheuer, direktor Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH, Victor Olsavszky i direktorica Asocijacije XY Emina Osmanagić.

Inovativni internet kurs već je u svijetu prošlo više od 20 hiljada učesnika/ca, koji su time stekli dragocjena znanja o mentalnom zdravlju i ljudskim pravima i dobili zvanični certifikat Svjetske zdravstvene organizacije.
U skladu sa preporukama Kriznog štaba/stožera prezentaciji će prisustvovati ograničen broj zdravstvenih profesionalaca iz Bosne i Hercegovine a putem on line platforme događaj će pratiti veliki broj osoba iz zemlje i regije.