Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” najavila je kulturnu manifestaciju “Dani Preporoda”, sa raznovrsnim sadržajima tokom jula. Zamisao projekta je prezentovati važne sadržaje iz različitih oblasti kulture i umjetnosti Bošnjaka, ali i cjelokupnog kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine.

Otvaranje ove manifestacije “Dani Preporoda 2021” želimo da obilježimo muzikom za flautu i klavir bh. autora. Na programu će biti djela profesora Asima Horozića, Milana Jaličanina i Milana Prebande.

Koncertom za flautu i klavir bosanskohercegovačkih autora u Bošnjačkom institutu u Sarajevu, večeras počinje prvo izdanje kulturne manifestacije Dani “Preporoda” 2021.

Nakon koncerta, sarajevsku publiku u ponedjeljak, 19. jula očekuju dvije važne izložbe: mozaik slika, crteža i skulptura Adisa Lukača na izložbi “Svjedok” u Gradskoj vijećnici, koja je tematski posvećena genocidu u Srebrenici i izložba pobožne bošnjačke poezije, koja će također biti postavljena i u Trebinju.

Postavljamo izložbu pobožne bošnjačke poezije kojom u smislu antologijskoga prohoda kroz povijest bošnjačkog književnog stvaranja želimo pokazati jednu stoljećima dugu tradiciju bošnjačkog pobožnog pjesništva, ostvarivanog na različitim jezicima.

AMAR JAŽIĆ, umjetnički direktor manifestacije

“Osim Sarajeva, manifestacija će se održavati i u Mostaru, Trebinju i Banjaluci. A cilj je narednih godina uključiti što više podružnica Preporoda iz cijele Bosne i Hercegovine.

Da Dani Preporoda budu dio i u narednim godinama i u narednom periodu nezaobilazan dio ljetnog kulturnog života u sredinama od Kladuše i Bosanske Kupe gdje mi imamo također svoje podružnice, preko Brčkog i Bijeljine gdje imamo izuzetno aktivne podružnice, Goražda gdje imamo vrlo aktivnu novoobnovljenu podužnicu Preporoda.

SANJIN KODRIĆ, predsjednik BKZ “Preporod”

“Organizator se odlučio za održavanje manifestacije u ljetnom periodu radi približavanja sadržaja što većem broju ljudi, posebno u vrijeme kada se dijasporci vraćaju rodnim krajevima, ali i kada dolaze turisti u najvećem broju. Namjera im je zadržati vrijeme održavanja manifestacije u istom periodu i narednih godina”.