Rijetke su teme oko kojih se svi u Bosni i Hercegovini slažu, ali zabrana gradnje odlagališta za nuklearni i radioaktivni otpad na lokalitetu Trgovska gora je jedna od njih.

Na sastanku koji je održan u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, svi učesnici su potvrdili da je gradnja odlagališta u neposrednoj blizini granice Bosne i Hercegovine i Hrvatske za našu zemlju neprihvatljiva.

Skupu, čiji je domaćin bio ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, prisustvovali su i ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić, ministar ekologije i turizma FBiH Edita Đapo, poslanici parlamentarne grupe ”Zeleni klub” Saša Magazinović i Jasmin Emrić, kao i zamjenici direktora Regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH Zoran Tešanović i Emir Dizdarević.

Učesnici sastanka poručili su da će ostati ustrajni u borbi da do izgradnje spotrnog odlagališta ne dođe, kako bi se zaštitili građani sedam lokalnih zajednica.

Zaključeno je da je neophodno razviti bilateralne kontakte sa Hrvatskom, te da će o ovoj temi raspravljati i Vijeće ministara BiH, kao i da će u tu svrhu biti oformljen ekspertni tim.