Danas se obilježava godišnjica stradanja civila, mahom Srba i Hrvata, na lokalitetu Kazana, na obroncima Trebevića iznad Sarajeva.

Kazani su nepristupačan lokalitet na obroncima Trebevića gdje su u vrijeme ratnih zbivanja tokom 1992. i 1993. pripadnici Armije RBiH, pod vodstvom Mušana Topalovića Cace dovodili i ubijali civile koji su potom bacani u jamu.

Za ovaj ratni zločin 1996. godine na kazne od 10 mjeseci do šest godina zatvora osuđeno je 14 bivših vojnika Armije RBiH. Topalović je ubijen pri pokušaju bijega 1993. godine, nakon što je uhapšen u akciji „Trebević II”, akciji policijskih i vojnih snaga koju su organizovali tadašnje Predsjedništvo RBiH, Ministarstvo unutrašnjih poslova RBiH i Armija RBiH.

Do sada su iz jame na Kazanima ekshumirani posmrtni ostaci 23 osobe, od kojih je šesnaest žrtava identificirano.

Grupa građana i građanki Sarajeva će ispred Vječne vatre danas u periodu od 12:00 do 13:00 sati odati počast građanima ubijenim na lokalitetu Kazana,uz poštivanje svih epidemoloških mjera koje su na snazi.

Na lokalitetu Kazana će i članovi Naše stranke odati počast ubijenim Sarajlijama, dok će sutra, 26. oktobra potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović položiti cvijeće i odati počast žrtvama koje su tokom rata ubijene na Kazanima.