Sarajevska Opšta bolnica “Prim. dr Abdulah Nakaš” dobila je vrijednu donaciju medicinske zaštitne opreme koja sadrži zaštitna hiruška odijela, zaštitne rukavice i navlake za obuću, a čija vrijednost iznosi 168.000 KM.

Donaciju su osoblju bolnice uručili Ričard Maša, šef Kooperacija pri Delegaciji Evropske unije u BiH i Erna Barata, brigadni general EUFOR-a, sa saradnicima.

Oprema je nabavljena sredstvima Evropske unije kroz projekte koje provodi UNDP BiH pružajući podršku medicinskom osoblju u borbi protiv Kovid-19, saopšteno je iz Opšte bolnice.

“Za potrebe medicinskih ustanova u BiH izdvojili smo sedam miliona evra za nabavku visokosofisticirane medicinske opreme kao i za zaštitnu medicinsku opremu. Veći dio opreme je već dostavljen, a očekujemo da će ostatak biti isporučen narednih sedmica”, rekao je Maša i naglasio da će Evropska unija nastaviti pružati podršku BiH.

Logističku podršku u isporuci opreme pružila je misija EUFOR-a u BiH.

“Ponosan sam na svoj tim iz EUFOR-a koji je omogućio isporuku ove ključne opreme koju je donirala Evropska unija. Time smo doprinjeli da medicinsko osoblje bude zaštićeno dok radi svoj posao i liječi pacijente pogođene koronavirusom”, istakao je brigadni general EUFOR-a Barata.

Evropskoj uniji, EUFOR-u i UNDP-u se u ime osoblja Opšte bolnice zahvalio prim. dr Ednan Drljević, šef Infektivnog odjela i prof. dr Haris Vranić, pomoćnik direktora za medicinske poslove.

Naglasili su da se zaštitna oprema brzo troši i da će ova donacija dobro doći. Podsjetili su da je trenutno u Kovid odjelu ove zdravstvene ustanove na liječenju oko stotinu srednje teških i teških pacijenata.