Zbog velikog interesa publike, izložba “Portreti grada”, istaknutog bh. slikara i grafičara Irfana Hoze, po drugi put je predstavljena sarajevskoj publici, ovaj put u Galeriji Оpštine Novi Grad Sarajevo.

Priređena je u saradnji sa Umjetničkom galerijom BiH, bez zvaničnog otvaranja za javnost- zbog epidemiološke situacije.

Broj djela ciklusa “Portreti grada” koji je publici prvi put predstavljen prošle godine kada je umjetnik obilježio 40 godina bavljenja umjetnošću, nastavio se širiti. Zbog velikog interesa publike, odlučeno je da izložba bude postavljena i u galeriji opštine Novi Grad Sarajevo, kako bi bila dostupna što većem broju ljubitelja likovne umjetnosti. Rečeno je da ovaj ciklus donosi jednog novog, ali i dalje prepoznatljivog Hozu.

IVANA UDOVIČIĆ, kustos Umjetničke galerije BiH

“Govori o jednoj novoj fazi koju je Irfan Hozo otvorio prošle godine i koju, čak i nakon izložbe, nastavlja da stvara. Irfan Hozo je dovoljno poznat publici i kao grafičar i kao slikar.Ovaj put predstavlja živo Sarajevo odnosno njegove stanovnike kroz portrete opet u velikom formatu”.

Hozo se bavio svojim rodnim gradom, ali i dobro poznatim licima sarajevskih ulica. Dugo vremena tragao je za nekim likovima sarajevskih ulica, smatrajući da treba da osvijetli te obične/neobične ljude koje svaki dan srećemo u gradu. Ovim slikama prikazao je cijelu našu BiH, pritom nije činio selekciju ljudi ni po kakvoj osnovi, već samo prema onome što predstavljaju gradu.

IRFAN HOZO, slikar i grafičar

“Nikakav parametar nije postojao, ono što mi se likovno činilo zanimljivim ja sam to zabilježio kamerom, naravno svakoga sam upitao da li bi želio da mu uradim portret, od sviju imam pristanak i uradio sam kako sam naljbolje umio, dakle, potpuno jedna slobodna forma bez nekih uslova, da neko morabiti ovakav ili onakav. Ima tu limara, ima frizera, vlasnika kafana”…

Iako stvara već četrdeset godina, njegov rad se nije mnogo promijenio. Oduvijek je vjeran realizmu i vjeruje da će to biti njegov put do kraja. A u ponedjeljak, 19. oktobra, u Vijećnici će biti postavljena njegova tematska izložba u okviru naučne konferencije povodom obilježavanja 25 godina od genocida u Srebrenici.