Otkrivanjem skulpture Davorinu Popoviću autora Adisa Fejzića, mini koncertom violine Jasmine Šehanović, nastupom Sinana Alimanovića, obilaskom izložbe posvećene Kemalu Montenu, u Collegium Artisticumu danas je otvoren Treći internacionalni festival “Grad”.

Art direktor Festivala Ibrahim Spahić izjavio je da se ovogodišnji Festival Grad odvija pod motom sloboda govora, akcije i izražavanja. On je poželio da svi u ovome gradu osjete slobodu da vide, čuju, misle i govore.

Tokom trajanja Festivala bit će obilježeno više jubileja iz oblasti kulturne baštine Bosne i Hercegovine.

Vajar Adis Fejzić, čiji je rad skulptura Davorinu Popoviću danas simbolično otkriven, rekao je da je riječ o djelu koje je nastalo za konkurs za spomenik Davorinu Popoviću ispred FIS-a.

“Mislim da svi imamo sjećanja u različitim formatima i sjećamo se na različite načine. Tako i memorijali mogu da postoje paralelno jedni s drugima posvećeni istim ljudima i događajima”, rekao je Fejzić.

Učesnici otvaranja Festivala obišli su i izložbu “Jedne noći u decembru“ posvećenu Kemalu Montenu, a koja se nakon što je bila izložena u Štrosmajerovoj ulici, nalazi privremeno u privrednom gradu Skenderija.

Amina Abdičević muzejska savjetnica u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti i autorica izložbe govorila je o prijedlogu projekta simbolično nazvanog prvi eksponati za budući muzej Sarajevske pop-rok muzičke scene, koji bi, smatra, bilo lijepo formirati.

Tako bi se, kako je navela, danas predstavljena skulptura Adisa Fejzića mogla naći među eksponatima.

“Formiranje ovog muzeja bi bilo od velikog značaja i važnosti kako zbog aktuelne publike, tako i generacija koje tek dolaze”, rekla je Abdičević, podsjetivši da je period između šezdesetih i devedesetih bio prepoznatljiv kad je u pitanju sarajevska muzička scena.