U Sarajevu danas počinje regionalna konferencija posvećena očuvanju mira kroz izgradnju povjerenja, ali i pomirenja. Riječ je o podršci osobama koje su preživjele ratne traume. Organizator je Međureligijsko vijeće Bosne i Hercegovine.

Konferencija okuplja brojne predstavnike vjerskih zajednica iz naše zemlje, Hrvatske, Srbije i Kosova, te međunarodnih i drugih organizacija, kao i udruženja preživjelih žrtava rata.

Menadžer programa Samid Šarenkapić kazao je za BHRT da je skup usmjeren ka iznalaženju zajedničkog prostora za rad svih vjerskih zajednica, ali i ostalih organizacija koje zajedno rade na promovisanju mira.

“Naša osnovna pretpostavka je da akumulirana trauma, koja je nastala kao posljedica rata, sama od sebe  nikako ne može nestati. Potreban je zajednički rad na uklanjanju te traume kako bismo učvrstili i osnažili mir. Konferencija je tu da stvori zajednički prostor za mirovni rad u narednom periodu”, kazao je Šarenkapić.

On je naglasio da je skup organizovan u okviru kampanje “12 dana mira” koju Populacijski fond Ujedinjenih nacija ove godine obilježava, povezujući 21. septembar, Međunarodni dan mira, i 2. oktobar, Međunarodni dan nenasilja. Namjera je da se u tih 12 dana istaknu doprinosi organizacija civilnog društva, vjerskih zajednica i svih ostalih koji doprinose miru na lokalnom nivou.