Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je da su cjelovitost i stabilnost BiH ključ mira u regionu, te kao cilj naveo milijardu eura trgovinske razmjene između BiH i Turske,nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH u Sarajevu.

PRESS ERDOGAN DODIK DŽAFEROVIĆ (1)
Foto: Anadolija

Komšić: Trilateralni sastanak u BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić u ime Predsjedništva BiH izrazio je zadovoljstvo što ima priliku razgovarati sa predsjednikom Turske Erdoanom, koji se dokazao kao veliki prijatelj BiH:

“Imali smo veoma korisne razgovore. Teme su one koje se tiču bilateralnih i regionalnih odnosa. Dogovor je da se naredni trilateralni sastanak BiH-Srbija-Turska održi u BiH i precizan termin će biti definisan”, rekao jde Komšić, naglasivši da su ti sastanci korisni. Posebno zbog izgradnje autoputa Sarajevo-Beograd -Sarajevo, koji ne ide brzo kao što se očekivalo,ali se vidi pomak.

Turski predsjednik Reccep Tayyip Erdogan izrazio je zadovoljstvo što je nakon dvije godine u Sarajevu, gdje se osjeća kao kod svoje kuće, te se zahvalio na toplom prijemu . Podsjetio je da je 16. marta u Ankari održan zajednički sastank u Ankari, te 20. juna u Antaliji i ova posjeta je treći sastanak ove godine .

“BiH ima posebno mjesto u srcima naših ljudi , rekao je Erdogan.

Zahvalio se na porukama koje su predstavnici BiH uputili Turskoj u posljednje vrijeme. Naglasio je kako je bilo riječi o bilateralnim, regionalnim i odnosima na svjetskom planu, te je spomenuo sporazum o trgovinsko j saradnji koji je stupio na snagu 1. augusta ove godine, koji će doprinijeti povećanju investicija.

“Slažemo se da trebamo poduzeti korake za jačanje ekonomskog razvoja u regionu. Naš cilj od milijardu eura gtrgovisnke razmjene između BiH i Turske je bitan. Potvrdili smo našu podršku suverenitetuBiH i njenom članstvu u EU , rekao je Erdogan, te dodao kako su cjelovitost i stabilnost BiH ključ mira u regionu.

Džaferović: Turska i Erdoan bitan faktor stabilnosti u regionu

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović rekao je kakosu Turska i predsjednik Erdoan su bitan faktor stabilnosti zapadnog Balkana:

Republika Turska u tom kontekstu ima inicijative, preko trilateralnih sastanaka Turske, Srbije i BiH, te Turske, Hrvatske i BiH i planiramo da održimo trilateralni satanak R Turske, R Srbije i BiH u Bosni i Hercegovini . BiH je na svom NATO-putu put i u okviru toga jejako bitna saradnja sa Turskom, rekao je Džaferović.

Govorio je i o Ugovoru o slobodnoj trgovini koji je potpisan u maju 2019. godine u Ankari, koji je ratificiran u oba parlamenta i stoje neiskorištene mogućnosti.

“Turska je BiH dala najbolje pogodnosti u odnosu na sve države svijeta kada je u pitanju slobodna trgovina i hvala Republici Turskoj, predsjedniku Erdoganu. Mi to ne koristimo, Moramo se organizirati da to koristimo. To je velika komperativna prednost kada je u pitanju BiH”, rekao je Džaferović.

Naglasio je kako je BiH potreban mir, sigurnost, funkcioniranje institucija, kako bi snažno išli naprijed.

Džaferović se osvrnuo i na trenutnu političku situaciji u BiH i Daytonski mirovni sporazum.

“Dayton je izbalansirana ravnoteža. Učinimo svi sve u BiH da ne pokvarimo tu ravnotežu, jer onda će svi biti gubitnici, a to nije dobro. Nama trebaju prijatelji, kao što je predsjednik Erdogan, kao što je Turska, da se unaprijede ti odnosi”, kazao je Džaferović i dodao:

“Pozivam sve da gledamo u budućnost. Poštovati ovo što imamo, ne blokirati to, a onda razgovarati, svaki dan razgovarati, u Predsjedništvu, u Parlamentu, u Vijeću ministara, sa prijateljima u Ankari, Briselu… To je jako važno za sve nas koji živimo u ovoj zemlji.”

Dodik: Stranci ne mogu uvesti red u zemlji

Milorad Dodik je rekao kako uvijek osjeća naklonost predsjednika Erdogana koja se pokazuje u ekonomskoj sferi:

Nadam se da ćemo brzo ući u detalje oko izgradnje autoputa. BiH može izdržati uslove koj su neuobičajeni u komercijalnom smislu, ali računamo na stav prijatelja, rekao je Dodik, te dodao kako se trebaju nastaviti razgovori o detaljima.

Dodao je kako je to istorijski, veliki projekat i želja predsjednika Erdogana, kako bi podstakao razvoj Balkana.

“Upoznao sam Erdogana sa činjenicama vezanim za političko stanje u BiH. Mi ne vjerujemo- a Afganistan najbolje pokazuje – da stranci ne mogu da uvedu reda u zemlji, rekao je Dodik.

Mi saradnji sa predsjednikom Erdoganom vjerujemo više nego nekim drugim propalim nastojanjima da se nametnu neka rješenja”, rekao je Dodik i ponovio kako se stranac lažno predstavlja kao visoki predstavnik.

Važno je da očuvamo ovdje mir i bez obzira na sve, ovdje je mir neprikosnoven.Kako će se stvar razvijati, to zavisi od nas”, poručio je Dodik.

Još je jednom ja kazao kako je on za dogovor i kako je spreman razgovarati o svim pitanjima.

“Ja sam za to da se održi teritorijalni intgeritet BiH, a politički aranžman mora da bude unutra ono što se mi dogovorimo”, rekao je Dodik, kazavši potom kako “Daytonski sporazum gotovo i ne postoji, jer je uništen intervencijama međunarodne zajednice”.

“Mi moramo doći do jednog novog dogovora koji može stabilizovati Bosnu u narednih nekoliko decenija. Ukoliko to ne uspijemo, očuvati opet mir ali isto tako da svaka odluka i rješenje moraju biti mirni, pa taman bila i disolucija. Ja se zalažem za dijalog prestanka i uz asistenciju naših prijatelja”, rekao je Dodik.

Održan je sastanak članova Predsjedništva BiH sa turskim predsjednikom, kao i delegacija BiH i Turske.

Sastanak delegacija BiH i Turske
Foto: Anadolija

Predsjednik Republike Turske Erdogan svečano dočekan ispred Predsjedništva BiH

Predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana uz najviše državne i vojne počasti svečano su dočekali predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Svečana ceremonija počela je intoniranjem državnih himni Republike Turske i Bosne i Hercegovine, a potom i mimohodom .Turskog predsjednika dočekala je Počasna garda Oružanih snaga BiH.

U brojnoj delegaciji su predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšič i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović., bez Milorada Dodika.

 Turski predsjednik je prilikom dolaska pozdravio i građane okupljene ispred zgrade Predsjedništva BiH.

Nakon zajedničkog fotografisanja na ulazu u zgradu Predsjedništva, sastanak je nastavljen iza zatvorenih vrata.

Press konferenciju možete pratiti uživo na programu BHT1.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini, u koju je u pratnji delegacije doputovao danas u prijepodnevnim satima. S Erdoganom su doputovali njegova supruga Emine, ministar trgovine Mehmet Mus, ministar kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoy, šef ureda za komunikacije Fahrettin Altun i glasnogovornik ureda turskog predsjednika Ibrahim Kalin.

Turskog predsjednika su na sarajevskom aerodromu, između ostalih, dočekali ambasador Turske u BiH Sadik Babur Girgin, ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Nakon dolaska u glavni grad BiH turski predsjednik je obišao mezar prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića, na Šehidskom mezarju Kovači, te je prošetao ulicama Baš-čaršije, gde su ga stotine građana Sarajeva, ali i turista koji su se našli u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, pozdravili aplauzima.

Predsjednik Turske svečano je otvorio Baščaršijsku džamiju, koju je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine restaurirala Generalna direkcija vakufa Republike Turske, te klanjao džumu-namaz, te prisustvovao vjenčanju kćerke predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i lidera Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića.