U okviru projekta „Umjetnost u izlogu 2021“, Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera u BiH (ULUPUBiH) danas je promoviralo knjigu „Pišem ti bosančicom“ autorice Amre Zulfikarpašić.

Istim povodom upriličena je i izložba grafika inspirisanih bosančicom, koja će biti otvorena do 18. maja.

Autorica Amra Zulfikarpašić je, pojašnjavajući projekt “Pišem ti bosančicom”, istakla da moramo da njegujemo svoje korijene, a naročito da njegujemo pismenost.

Ona je poručila da se ne treba udaljavati od ćiriličnog pisma, jer to je pismo kojim se uvijek pisalo u Bosni i Hercegovini.

“Na području Hercegovine je začeta pismenost u BiH. Dolazak Turaka i Austro-Ugarske, sve smo mi to prošli i to je nama donijelo sukus neke naše kulture, ali osnova te kulture jeste pismenost i to je nešto što je mene kao umjetnika jako zaintrigiralo”, rekla je Zulfikarpašić.

Ona je pojasnila da je bosančica bazično ćirilica, ali bosančica koja ima svoje posebne znakove jeste nečitka za one koji poznaju samo ćirilicu jer moraju da znaju koji su to znakovi i na koji način su oni nastali da bi mogli da je prepoznaju.

Prvi koji su štampali knjige na bosančici su bili franjevci i te prve knjige bosančice se nalaze u Češkoj.

“Ona jeste pismo koje je nastalo iz rukopisa i mi je tako njegujemo”, naglasila je Zulfikarpašić.

Predsjednica ULUPBIH Amila Smajović naglasila je da je kulturni identitet Bosne i Hercegovine zadatak ovog udruženja.

“Mi smo to sami sebi dali da kroz projekte, istraživanja našeg kulturnog nasljeđa na određen način likovno i umjetnički obrađujemo bogate segmente naše kulturne baštine. Mi svjedočimo i konstantno smo izloženi napadima na kulturni identitet naše države”, kazala je Smajović.

Ona je naglasila da su svi projekti koje ULUPBIH radi afirmacija našeg kulturnog nasljeđa i na određeni način doprinos razvoju kulturnog identiteta naše države.