U glavnom gradu Bosne i Hercegovine od jutros je ponovo u funkciji javni gradski prevoz, koji je zbog širenja koronavirusa obustavljen 20. marta ove godine.

Na osnovu naredbi Federalnog štaba civilne zaštite od 12. maja, Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo omogućilo je ponovno korištenje javnog gradskog i prigradskog prevoza na svim registrovanim linijama na području ovog kantona.

Putnici u vozilima javnog prevoza moraju imati zaštitnu masku, a preporučuje se i korištenje rukavica. Vozači, kondukteri, revizori i ostala službena lica prevoznika dužni su koristiti masku i rukavice.

Putnici mogu ulaziti samo na prednja vrata vozila javnog gradskog prevoza.

U tramvaju su dva uposlenika GRAS-a, jedan vozi, a drugi radi na dezinfekciji ruku svakog putnika koji uđe u prevozno sredstvo. Dezinficiraju se i sjedišta, nakon izlaska svakog putnika. Građanima koji ulaze u tramvaj daju se upute gdje da sjednu – na sjedišta koja na sebi imaju zelenu oznaku.

Bajro Žilić radi na dezinfekciji, ali je i vozač tramvaja, pa će se mijenjati sa kolegom u toku dana.

“Radim dezinfekciju na ulazu tramvaju i dajem upute putnicima gdje da sjednu. Od jutros imamo putnika i svi se pridržavaju uputa, nisam imao problema. Mijenjat ćemo se kolega i ja, jedan krug on vozi, drugi ja”, pojasnio je Žilić.

Vesna Bovan je jutros, nakon dva mjeseca, tramvajem krenula na posao. Do sada je, kaže, pješačila jer je cijelo vrijeme epidemije radila.

“Treba da budemo svjesni, da poštujemo pravila ponašanja, da bi nam svima bilo lakše. Što nešto produžavati, ako nema potrebe. Tramvaj je neophodan i jako je bitno da proradi gradski prevoz, zbog ljudi koji idu na posao”, kaže Bovan.

Smatra da se građani moraju pridržavati svih mjera s ciljem očuvanja zdravlja.