Nakon dužeg perioda zastoja u realizaciji izgradnje Prve transferzale u Sarajevu Direkcija za puteve je prošle sedmice raspisala javni poziv za izbor izvođača radova.

Sa proglašenjem izgradnje ove saobraćajnice projektom od javnog interesa stekli su se preduvjeti da se ozbiljno i konkretno krene sa njenom izgradnjom.

„Ovim pozivom smo otvorili prostor da se u narednih 60 dana izabere i uvede u posao izvođač radova koji će početi raditi upravo na dionici koju danas obilazimo, od Kranjčevićeve ulice do Ulice Braće Begića na dužini oko 800 metara“, istakao je premijer kantona Sarajevo Mario Nenadić.

On je iskazao svoje nezadovoljstvo, jer je puno vremena potrošeno na rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na ovoj dionici u kojima je KS više od dvije godine bio talac njih nekoliko neriješenih.

Trenutno se ubrzavaju procesi rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, a neki od njih će se rješavati i na sjednici Skupštine 26. juna 2020. godine. Premijer ističe da je upravo uvođenje izvođača na teren model koji će spriječiti bilo koga da onemogući izgradnju saobraćajnice od posebnog javnog interesa. Rješavanje imovinskih odnosa i gradnja saobraćajnice su procesi koji će se odvijati paralelno.

„Nakon što izaberemo izvođača radova, planiramo brzim tempom nastaviti dalje radove, intenzivirati gradnju ne samo ovdje nego i na ostalim bitnim saobraćajnicama u KS. Dva mjeseca je rok do okončanja javnog poziva i tada ovdje očekujemo veliko gradilište“, poručio je ministar saobraćaja Adi Kalem.

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, ministar saobraćaja KS Adi Kalem i direktor Direkcije za puteve KS Selmir Kovač obišli su danas radove koji se trenutno odvijaju na dionici Prve transverzale.