U Kovid odjelima Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” na hospitalizaciji je 195 teških pacijenata. Na intenzivnoj i postintenzivnoj njezi je smješteno 25 pacijenata, saopšteno je jutros.

Na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji jutros je sedam pacijenata, a tri su na respiratoru. U Kovid trijažnoj ambulanti 17 pacijenata je opservirano i čekaju premještaj na odjel. Nažalost, jučer su dva pacijenta preminula.

Opća bolnica je premašila određeni broj bolničkih kapaciteta, predviđen nedavnom odlukom Vlade Kantona Sarajevo za liječenje pacijenata od Kovid-19.

Međutim, zbog povećanog priliva pacijenata na dnevnoj bazi se reorganizira prostor, ubacuju novi kreveti i preraspoređuje osoblje za brigu o ovim pacijentima. Tako je bilo i prethodnog dana i nastavlja se i danas.

Istovremeno, pored brige o Kovid pacijentima na bolničko liječenje u ne-kovid odjele Opće bolnice jučer je primljeno 16 pacijenata, a otpušteno je 25. Ukupno je bilo pet operacija, četiri poroda i ururađeno je 965 pregleda i pruženo 5111 usluga, navode iz Opće bolnice “Abdulah Nakaš”.