Na Međunarodnom aerodrom u Sarajevu uručena je donacija Južne Koreje za BiH koja se sastoji od 222 seta testova za otkrivanje koronavirusa.

Riječ je o donaciji Ambasade Republike Koreje u Zagrebu koji su isporučeni Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Radi se o testovima „OSANG Healthcare GeneFinder COVID-19 Plus RealAmp Kit“ , a u skladu sa Odlukom o principima raspodjele međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje podijeljeni su nadležnim institucijama.

Testovi su isporučeni: Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske 84 kita/seta, Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 82 kita/seta, Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla 30 kitova/setova, Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar 25 kita/setova i Odjeljenju za zdravstvo i ostale usluge Brčko Distrikta jedan kit/set.

Ukupno je isporučeno 222 kita/seta testova, a ukupna vrijednost donacije je 199.800 dolara, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

U saopćenju se navodi da je donacija realizirana na osnovu izdanog Rješenja o suglasnosti/odobrenju za uvoz i korištenje testova „OSANG Healthcare GeneFinder COVID-19 Plus RealAmp Kit“, humanitarnog karaktera Bosni i Hercegovini, koje je izdalo Federalno ministarstvo zdravstva, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Odjel za zdravstvo i ostale usluge Brčko Distrikta, a u skladu s Odlukom o principima raspodjele međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje.

Primopredaji donacije prisustvovali su konzul Ambasade Republike Koreje u Zagrebu Dongik Jeong i pomoćnica ministrice civilnih poslova za oblast zdravstva Draženka Malićbegović, saopćeno je iz tog ministarstva.