Ambasadori Austrije Ulrike Hartman i Francuske i Kristin Tudik uručile su danas u Sarajevu tehničku i medicinsku opremu u vrijednosti od 20.000 evra za gorske službe spašavanja u Bosni i Hercegovini, koja je nabavljena u sklopu “Tajeks” projekta.

Tudikova je istakla da su Austrija i Francuska planinske zemlje koje imaju najbolje stručnjake u oblasti spašavanja i da je zbog pandemije virusa korona ostalo materijala koji bi upravo mogao biti iskorišten u ovom području.

Hartmanova je navela da će kroz projekat biti biti sprovedena obuka po principu “treniranja trenera”, te da će eksperti iz Austrije doći na sedam dana u Bosnu i Hercegovinu, a nakon toga planirano je i da eksperti iz BiH odu na obuku sedam dana u Francusku.

“Nadam se da će plan biti sproveden što skorije, jer je već zbog epidemije virusa korona pomjeren. Kao što je rekla Tudikova, Austrija i Francuska, kao planinske i turističke zemlje imaju značajno iskustvo u oblasti spašavanja. Bosna i Hercegovina je neophodan efikasan tim spasilaca jer su nezgode u planinama dosta česte”, rekla je Hartmanova.

Ona je navela da će Austrija u okviru treninga nastojati da donira dodatnu opremu, napominjući da planinski turizam ima ogromni potencijal u Bosni i Hercegovini, te da je istovremeno povezan sa određenim rizicima.

“Pružajući pomoć gorskim službama spašavanja istovremeno pružamo podršku svim ljubiteljima planina u Bosni i Hercegovini, a samim tim i jačanju ekonomije ove zemlje”, dodala je ona.

Ambasadori Francuske i Austrije u Bosni i Hercegovini su tokom ceremonije primopredaje opreme izrazile zadovoljstvo što su u okviru “Tajeks” projekta organizovali donaciju koja će biti korisna gorskim službama spašavanja.

Ministar bezbjednosti BiH Selmo Cikotić izrazio je zadovoljstvo zbog donacije sredstava i obuke čime se povećavaju kapaciteti gorskih službi spašavanja u Bosni i Hercegovini za spašavanje lica koja su ugrožena u teško pristupačnim i opasnim terenima.

“Ovaj program je posebno dizajniran za spašavanje migranata koji se sve češće nalaze u teško pristupačnim i opasnim terenima u traganju za svojim putevima prolaska prema zemljama Zapadne Evrope. Posebno smo zahvalni partnerskim i prijateljskim zemljama Francuskoj i Austriji”, rekao je Cikotić.

On je naveo da je Francuska dostavila prvi kontingent opreme i medicinskih sredstava za obuku koju će sprovoditi iskusni specijalisti iz Austrije.