Završena je druga faza restauracije zgrade Muzičke akademije, nacionalnog spomenika iz 1893. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 690.000 KM.

Prema procjenama, dnevno kroz tu zgradu prođe više od hiljadu ljudi, a u njoj su smještene Osnovna i Srednja muzička škola, kao i Muzička akademija. Objekat je sagrađen prije skoro 130 godina i njegova restauracija bila je neophodna.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić obišao je radove, razgovarao sa izvođačima, ali i korisnicima objekta.

Prvu fazu su finansirali Općina Stari Grad, Gradska uprava Grada Sarajevo i Federalno ministarstvo kulture i sporta, a drugu Ambasada Kraljevine Švedske i Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo kroz projekat “Zeleni ekonomski razvoj” u kojem je također učestvovala Općina Stari Grad.

“Drago mi je što smo uspjeli obnoviti Muzičku akademiju i vratiti joj stari sjaj i hvala svima koji su učestvovali u finansiranju radova. Urađena je zamjena kompletne vanjske stolarije i fasade bod budnim okom i nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika FBiH. Na objektu je urađena i sanacija tavanskih prostorija, a u narednim danima bit će postavljena i ulazna vrata koja nismo željeli mijenjati nego smo zadržali originalna koja se trenutno restauriraju”, izjavio je načelnik Hadžibajrić.

Dodao je da je preostalo još da se urade nove mašinske instalacije i kotlovnica čime će biti riješen i problem grijanja u objektu, a uređenjem te zgrade osiguravaju se mnogo bolji uslovi za rad učenika i studenata, što je potvrdila i direktorica Srednje Muzičke škole Tatjana Romanić.

“Naši učenici će konačno imati priliku da sviraju u koncertnoj sali bez buke izvana. Danas možemo u miru da držimo naše koncerte i da publika uživa u onome što radimo”, istaknula je Romanić.

Govoreći o ranijim uslovima rada prisjetila se problema zbog loše izolacije.

Restauracija fasade i stolarije na Muzičkoj akademiji rađena je prema projektima koje je izradio Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo.