Sarajevo je dobilo svoju prvu 5D aplikaciju koja prikazuje značajne turističke i istorijske objekte, koje više ne možemo vidjeti u glavnom gradu naše zemlje.

Kao direktan cilj prve, ali i narednih faza ovog projekta ističu se podsticanje i obogaćivanje turističke ponude Kantona Sarajevo kroz napredne tehnologije.

“Sarajevo 5D” android aplikacija, prvi put u turističku ponudu Sarajeva uvodi Argumented Reality tehnologiju.

Izabrano je šest kulturno historijskih spomenika, iz različitih perioda, od osmanskog, austrougarskog, do socijalističkog perioda, koji u realnosti više ne postoje. Na njihovom mjestu izgrađeni su drugi objekti i posjetilac nema mogućnost da ih vidi i sazna nešto o njihovom značaju.

Za prvu fazu projekta izabrani su Spomenik sarajevskom atentatu, Bijela tabija, Tašlihan, Robna kuća “Sarajka”, Veliki Sefardski hram i Džamija Havadže Kemaludina.

“Aplikacija je na bosanskom i engleskom jeziku i namijenjena je svakome ko želi da sazna nešto više o Sarajevu. Ako se ode na fizičku lokaciju objekata, prikazuje se i dodatni sadržaj, recimo fotografija ili video objekata u doba kada su oni postojali na tom mjestu”, kaže Selma Rizvić, Sarajevo Graphic Group ETF UNSA.

Aplikacija Sarajevo 5D je besplatna i dostupna je na Google Play platformi. Za korištenje aplikacije potrebno je imati isprintanu mapu koja se može skinuti na stranici 5D.ba ili nabaviti u Visit Sarajevo info uredima.

“Kada se skenira jedan od objekata na mapi, prikaže se 3D model rekonstrukcije objekta koji ili trenutno postoji ili je u stanju kakav je bio u prošlosti i onda se objekat može pogledati sa svih strana. Klikne se na chekpoint pa se prikažu ostali sadržaji ili, ako nismo na lokaciji, aplikacija nam daje direkciju do lokacije na kojoj se nalazi objekat”, kaže Ivona Ivković-Kihić, Sarajevo Graphic Group ETF UNSA.

Ukoliko aplikacija izazove pozitivne reakcije javnosti, njen sadržaj, pored Sarajeva, biće proširen i na ostale gradove u našoj zemlji.