Nakon gotovo tromjesečne pauze, večeras se Sarajevska filharmonija vraća na scenu Narodnog pozorišta Sarajevo. Uz poštivanje propisanih mjera, broj posjetilaca koji će moći prisustvovati koncertu je ograničen, uz obavezno nošenje zaštitnih maski.

Poklon Sarajevske filharmonije sarajevskoj publici, odnosno koncert na otvorenom, zbog vremenskih prilika će ipak biti održan na sceni Narodnog pozorošta, ali su već planirane njegove reprize na nekoliko gradskih lokacija. Na repertoaru su najznačajnije klasične kompozicije, a zbog mjera opreza orkestar je podijeljen u tri sekcije.

“Kompletan orkestar nismo mogli staviti u funkciju, nego smo ga podijelili u tri dijela, tako da svira gudački i kamerni orkestar, drveni i guhački i limeni duhački sa ritam sekcijom. Tako da će biti fragmentiran u tri mala sastava. Program je prilagođen za te sastave”, kaže Samir Lokvančić, ravnatelj Sarajevske filharmonije.

Podjela orkestra neće umanjiti kvalitet koncerta, već će publici pružiti drugačiju i jedinstvenu izvedbu najljepših kompozicija klasične muzike.

“Program smo osmislili i prilagodili otvorenoj sceni, ali sve su to biseri klasične literature i zasigurna sam da će publika koja bude sa nama uživati. Biće tu Mocarta, ‘Mala noćna muzika’, ‘Asorpijacolo Oblivion i slično”, kaže Nina Granov, stručna suradnica za propagandu.

Ovogodišnji proljetni repertoar Sarajevske filharmonije počeće tek u septembru. Međutim, pored najavljenih koncerata na otvorenom, Filharmonija priprema djelo “Fatima”, koje će praizvedbu imati povodom obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici. Koncert će biti održan u Memorijalnom centru Kovači u Sarajevu.