Općina Stari Grad Sarajevo izdvojila je 10.000 KM za pomoć stanovnicima općine Foča-Ustikolina, pogođenim poplavama u februaru ove godine.

Zbog poplava koje su februaru zahvatile općinu Foča-Ustikolina, usljed izljevanja rijeke Koline, potpuno je onesposobljen most u selu Pobirjanovići, Mjesna zajednica “Jabuka”.

Stanovnicima ovog i okolnih sela bila je prekinuta putna komunikacija, a općinske vlasti uspjele su ga privremeno osposobiti samo za pješački saobraćaj i manja vozila.

Općina Stari Grad Sarajevo je tim povodom izdvojila 10.000 KM kako bi se pomoglo stanovnicima tog naselja, a općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić pozvao je i druge općine da djeluju putem Civilne zaštite i upute pomoć, “jer općinama sa manjim brojem stanovnika i manje razvijenom privredom pripadaju manji iznosi sredstava posebne naknade”.

“Naša pomoć nije bila upitna i Štab je odmah prihvatio moj prijedlog, jer kao lokalna zajednica sa više sredstava za posebne naknade moramo pomagati ugroženim stanovnicima koliko možemo”, dodao je.

Zahvalnost načelniku Hadžibajriću isakazao je načelnik općine Foča-Ustikolina Mujo Sofradžija.

“Situacija u općini je zaista veoma teška tako da će nam pomoć Općine Stari Grad stvarno dobro doći”, kazao je Sofradžija. “

Općina Foča-Ustikolina ima oko 1.500 stanovnika, a godišnji budžet općine je oko 1,5 miliona maraka. Procijenjena šteta uzrokovana poplavama u februaru ove godine iznosi 166.000 KM, saopćeno je iz Općine Stari Grad.