Kompanija “FlyBosnia” razmatra da svoje poslovanje izmjesti sa sarajevskog na mostarski i aerodrom u Tuzli. Novinarima su objasnili da im je aerodrom u Sarajevu preskup za operacije, posebno zbog nadolazeće zime. U međuvremenu, pojavila se informacija da ova avio-kompanija, za tri mjeseca poslovanja, sarajevskom aerodromu duguje milion maraka.

Direktor mostarskog Aerodroma Mario Raspudić dobio je pismo namjere od avio-kompanije “FlyBosnia” u kome piše da su zainteresovani da preko njih organizuju letove za Italiju. Rukovodstvo “FlyBosnie” tražilo je sastanak sa predstavnicima mostarskih, i vlasti HNK, kako bi pokušali da dogovore saradnju. Raspudić kaže da je zainteresovan, bez obzira na eventualne probleme koje FlyBosnia ima u Sarajevu.

Mi želimo s njima ostvariti saradnju za pokrivanje četiri leta u idućoj sezoni prema Italiji, odnosno na tom prostoru gdje bi se mogao ostvariti dolazak hodočasnika iz tog nekog područja koje smo, nažalost, u ovom vremenskom periodu izgubili, kazao je Raspudić.

FlyBosnia sugerisala je Upravi mostarskog aerodroma da te destinacije budu Bari, Napulj, Milano i Sicilija. Iz tuzlanskog Aerodroma nismo dobili odgovor na pitanje šta misle o saradnji i jesu li dobili pismo namjere. U javnost su isplivale informacije da je FlyBosnia za tri mjeseca poslovanja dug od više od milion maraka za usluge aerodroma u Sarajevu. Iz Uprave Međunarodnog aerodroma nisu htjeli o detaljima, ali nagovještavaju da ima problema.

Aviokompanija FlyBosnia osnovana je 2018. godine sa sjedištem u Bosni i Hercegovini. Osnivači su predstavnici i direktor „Al Shiddi“ grupacije Nudžejma Skenderović i Sulejman El-Šidi. Sa sarajevskog aerodroma 19. septembra poletio je prvi avion FlyBosnie za London. Nedavno su najavili još linija za London i novi let za Rim.