Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini NATO-a (PSNATO) Asim Sarajlić i zamjenik predsjedavajućeg Delegacije Nikola Lovrinović učestvovali su danas u radu Rose Roth webinara o daljem procesu euroatlantskih integracija zemalja Zapadnog Balkana.

Učesnicima webinara, kojeg je za parlamentarce iz zemalja članica NATO-a i zemalja Zapadnog Balkana organizovao Sekretarijat PSNATO-a, putem video linka obratili su se predsjedavajući PSNATO-a Atila Mesterhazi, evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji, pomoćnik generalnog sekretara NATO-a Džejms Apat urai i šef Misije Švicarske pri NATO-u, ambasador Filip Brand.

U svom obraćanju evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi izrazio je nedvosmislenu spremnost da pruži podršku i svaku vrstu pomoći Bosni i Hercegovini i njenim građanima na putu ka Evropskoj uniji. Komesar Varhelyi izrazio je uvjerenje da je Bosna i Hercegovina, kroz najnovije inicijative i odluke Predsjedništva BiH i drugih državnih institucija, na dobrom putu da trasira evropsku agendu i ispuni 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Tokom razgovora o centralnoj temi webinara, stanju i daljem toku euroatlantskih integracija na Zapadnom Balkanu, učesnicima se obratio i predsjedavajući Delegacije PSBiH u PSNATO-a Asim Sarajlić.

Ocjenjujući da institucijama BiH u ovom momentu nedostaje aktivan unutrašnji dijalog o euroatlantskom putu naše zemlje, Sarajlić se u svom obraćanju založio za što hitnije formiranje Koordinacionog tijela Vijeća ministara BiH za saradnju sa NATO-om.

Usvojeni Program reformi BiH zahtijeva aktivnosti i samoprocjenu institucija o ispunjavanju zadataka iz Programa – rekao je Sarajlić i dodao da odmah nakon lokalnih izbora očekuje razgovore u institucijama BiH o tom pitanju, kao i ulaganje dodatnih napora u implementaciji usvojenih dokumenata, posebno Programa reformi BiH, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.