Svojim neusklađenim prijedlogom o usklađivanju penzija, ministar obrane Slovenije Karl Erjavec bi mogao naštetiti vladi i stabilnosti njenog rada, izjavio je slovenački premijer Marjan Šarec.

Kako je rekao, ukoliko taj zakon padne, od toga neće biti koristi ni za koga, a najmanje za državu.

Prema zakonskom prijedlogu vlade, jednokratno vanredno usklađivanje penzija u idućoj godini iznosilo bi 6,5 evra za sve penzionere, bez obzira na visinu njihove penzije.

Erjavec se tom prijedlogu protivi kao predsjednik Demokratske stranke penzionera (DESUS) te predlaže da se umjesto paušalnog usklađivanja odredi povećanje za određeni postotak u odnosu na svaku penziju, što bi po nekim izračunima zahtijevalo više sredstava.

Šarec je u parlamentu Erjavca upozorio da bi eventualno odbijanje interventnog zakona blokiralo više od 100 miliona evra dodataka koji su predviđeni za popravak plata u javnom sektoru, te ga pozvao da podrži interventni zakon, dok bi se o penzijama moglo razgovarati kasnije.

Iz Demokratske stranke penzionera (DESUS) su rekli da će na to pristati samo ako se lideri ostalih koalicijskih stranaka pismenom izjavom obvežu da će vanredno povećanje penzije u postotcima postati prioritet vlade.