Izvještaj Evropske komisije o napretku za Bosnu i Hercegovinu najgori je koji je do sada objavljen, izrazito negativan i prvi put saopšten na jasan i ozbiljan način, izjavio je predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović.

Kako je rekao, smatra da će zahtjevi za smjenu ili izglasavanje nepovjerenja ovog saziva Savjeta ministara BiH biti sve češći i snažniji, posebno nakon navršavanja godinu dana od njegovog formiranja. Naveo je da ovaj SMBiH nije opravdao očekivanja i da nema nikakve značajnije rezultate.

“Bosna i Hercegovina svojim reformskim nazadovanjem vuče cijeli region unazad i konačno je došlo vrijeme da se to nakon ovog izvještaja kaže glasno i upre prstom u glavne krivce. To je prije svega aktuelni Savjet ministara BiH, ali i parlamentarna većina koja nije pokazala neophodnu sposobnost, ambiciju, ali i znanje i volju da mijenja prioritete i zemlju povede naprijed”, istakao je Šarović.

On je rekao da je obećani paket pomoći regionu od preko tri milijarde evra, od toga BiH 250 miliona evra, važan ali je izrazio sumnju da će biti brzo dostupan i iskoristiv za Bosnu i Hercegovinu zbog dubokog neslaganja i političkih jazova, ključnih stranačkih aktera.

“Izbori u Crnoj Gori pokazali su da ono što je do juče izgledalo nemoguće, sada moguće. Da li se talas promjena iz Crne Gore može preliti kod nas zavisi od mnogih okolnosti, prije svega snage i organizacije onih koji predvode promjene”, naglasio je Šarović, te dodao:

“Takva volja po meni postoji i u Republici Srpskoj, samo je treba probuditi jer stanje u RS, a posebno ekonomsko, nije bilo nikada gore”.

Dodao je da je zadovoljnih postojećim vrlo malo, te da je zbog toga njegov odgovor – promjene su moguće i neophodne.