Najavljeno putovanje ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staše Košarca u Zagreb kako bi se razgovaralo o Trgovskoj gori samo je nepotrebno gubljenje vremena i maskiranje stvarne namjere neuspješne posjete Hrvatskoj člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika, izjavio je predsjednik SDS-a i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mirko Šarović.

Ministar Košarac to ne može riješiti. Ovo je ozbiljno pitanje koje se ne rješava na ovom nivou, a ministru Košarcu će samo biti saopćeno kako stoje stvari i dokle se stiglo u sada već jasnim planovima za odlaganje nuklearnog otpada na Trgovinskoj gori – poručio je Šarović, saopćenju je iz SDS-a.

Šarović smatra da je Predsjedništvo BiH jedino mjesto s koga se ovo pitanje, važno za cijelu BiH može rješavati, uključujući i mogućnost pokretanja međunarodne arbitraže.

-“Međutim, Dodik bježi od odgovornosti, a to dokazuje i nemoćnim upiranjem prsta u opoziciju. Zaboravlja da je u vrijeme djelovanja opozicije na nivou BiH upravo on bio predsjednik Republike Srpske i da je upravo njegova najveća odgovornost to što nije tražio da se Trgovska gora postavi kao apsolutni prioritet u cijeloj zemlji. Očito da je cijelo vrijeme ćutao pa i sada ćuti samo da bi odobrovoljio Hrvatsku da izgradi svoj dio mosta na Savi kod Gradiške, zanemarujući druge strateške interese, stav je Šarovića.

Dodaje kako je jasno da je upravo iz tih razloga Dodik nedavno pokrenuo vitalni entitetski interes u Predsjedništvu BiH rušeći većinsku odluku Predsjedništva BiH oko Pelješkog mosta čime je svima onemogućio nagodbe s Hrvatskom, o više značajnih pitanja, navodi se u saopćenju Srpske demokratske stranke (SDS).