Poznato je gdje su prepreke, gdje su opstrukcije, to je potpuno jasno, ali osjećao bih jednu vrstu nelagode, upravo zbog toga što smo potrošili, izgubili jednu cijelu godinu, a napravljen je mali pomak zahvaljujući, vjerovatno, naporima nekih ministarstava i institucija. Ali, to je daleko od toga da možemo da budemo zadovoljni, rekao je gostujući u emisioi “BHT1 uživo” predsjednik SDS-a i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mirko Šarović.

On je time odgovorio na pitanje da li bi se osjećao nelagodno da je na mjestu aktuelnih članova Predsjedništva BiH koji sutra putuju u Brisel.

“Ja nisam optimista i ne vjerujem da možemo ove godine dobiti kandidatski status. Iduće godine možda. Razumljivo, optimizam predsjedavajućeg Džaferovića je i potreban, ali mi smo ljude ovdje navikli na ništa, kad su u pitanju odlasci u Brisel zadnjih godinu dana, možda i više, tako da bi većina bila iznenađena da dođu neke pozitivne vijesti koje svi očekujemo i priželjkujemo. Priželjkujem ih i ja lično, jer smatram da je to neizostavan proces naše zemlje i da nema druge alternative u ovom trenutku i džaba gubimo vrijeme. Trebali smo ovih 14 prepreka i mnogo onih manjih, stotinjak, koliko je u onom mišljenju – mi znamo da je to 14 samo najvažnijih – trebali smo to završiti i vjerovatno bi sada mogli sa pravom da kažemo da je ovo godina kada dobijamo kandidatski status. Ovako, ja sam skeptik i ne vjerujem u tako nešto”, kaže Šarović.

Šarović je komentarisao i večerašnji susret Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića, sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem u Zagrebu , odgovarajući na pitanje kako vidi susrete tog formata.

“Rekao bih da je to uobičajeno, znači, manje putuju predstavnici institucija, ako je kolektivni organ da idu svi ili da idu čelni ljudi, pribjegava se ovom modelu koji, vjerovatno , neće donijeti nikakvog….

“Koji je ovo model, je li ovo privatna posjeta, poluprivatna, partijska, državnička …”

“Pa, vjerovatno će ona u tom, rekao bih, diplomatskom žargonu ili načinu tretiranja ovih posjeta, biti tretirana kao neka vrsta neslužbene, privatne posjete jer ne može sigurno drugačije. Pretpostavljam da, konkretno, Dodik nije išao ispred Predsjedništva, išao je samo kao član, Izetbegović ne ide ispred Doma naroda, može eventualno da ide kao predsjednik SDA. Ja ne znam ko tu dobija, izuzev možda što se ide na jednu adresu na kojoj će možda svako da kaže nešto svoje što ima da kaže, ali to će samo da produbi krizu, nadmudrivanje će puno da traje i ništa mi od toga nemamo. Ja mislim da se potrebno vratiti u institucije, da one funkcionišu, a ne vidim zaista bilo kakav smisao ovakvih vrsta posjeta”, jasan je Šarović.

On je na pitanje voditelja objasnio i svoju nedavnu izjavu, kako ima saznanja da se spremaju velike zloupotrebe na lokalnim izborima.

“Vjerovatno, kada neko učestvuje u izbornom procesu kao što je moja stranka, SDS , i ja kao njen predsjednik, uvijek ta izjava može da se stavi u neki subjektivni kontekst, što je i logično, ali mi smo, prije svega, podigli glas gledajući šta se radi kad je u pitanju glasanje putem
pošte.

Prije, na prošlim izborima, takvih glasačkih koverti i listića bilo je negdje oko 50 hiljada, sada već vidimo da je preko 120 hiljada, da ima mnogo krađe identiteta, duplih koverti, što očito govori o umiješanosti ne samo pojedinaca nego i institucija u te rabote. Uprli smo prstom u dvije susjedne zemlje odakle dolazi najveći broj onih koji glasaju poštom, to je Hrvatska i Srbija, i tražili smo da nadležne institucije reaguju i ovo stave pod kontrolu, koliko je to god moguće, kako bi izbori bili transparentni, kako bi se poštovala volja onih koji žele da glasaju, kako ne bi došlo do manipulacije”, rekao je Mirko Šarović.

On je dodao kako u SDS-u misle da nije dovoljno da se u proces kontrole uključi samo Centralna izborna komisija (CIK) BiH, nego to moraju učiniti i druge kontrolne institucije – ministarstva unutrašnjih poslova i SIPA.